Autoritățile ne încurajează să colectăm apa de ploaie

ECONOMIE. Apele Române, a emis recent o recomandare prin care încurajează oamenii să înlocuiască apa potabilă cu apa de ploaie în activitățile casnice, cum ar fi udarea grădinilor.
Numeroase orașe și sate au fost afectate de seceta continuă care afectează Europa, ceea ce duce la o lipsă de apă potabilă.
 
Mulți oameni de la sat folosesc în mod tradițional apa potabilă din fântânile și robinetele lor pentru grădinile și sere, iar autoritățile i-au convins cu greu să facă altfel. Între timp, rezervele de apă din țară sunt la minime record.
Uscarea lacurilor și râurilor au forțat autoritățile să impună restricții legate de utilizarea apei potabile în 700 de localități din România.
 
„Este foarte important ca în această perioadă să folosim apă potabilă pentru băut și să apelăm la surse alternative ori de câte ori putem. Am putea colecta apa de ploaie, mai ales în perioadele cu ploi abundente, pentru ca o reducere a consumului se poate traduce în mii sau chiar milioane de metri cubi de apă foarte importantă pentru a fi economisită în această perioadă”, a declarat Ana-Maria Agiu, purtatorul de cuvant al Apele Romane, într-un comunicat de presă.
„Orice gest care duce la conservarea apei contează, iar în această perioadă trebuie să ne gândim și la cei din jurul nostru, astfel încât apa să fie suficientă pentru toată lumea”, a adăugat ea.
 
România se numără printre statele europene care au fost grav afectate de secetă în această vară. Un raport recent a evidențiat cea mai mare lipsă de precipitații și umiditate a solului din Europa din ultimii 500 de ani. Aproximativ 47% din continent a fost sub alertă de secetă, iar 17% sub un nivel maxim de alertă.
 
Alte țări care au fost afectate masiv de secetă sunt Spania, Franța, Ungaria, Italia, Germania, Ungaria, Slovenia și Croația. Mai multe au impus măsuri menite să restrângă cantitatea de apă folosită pentru irigare. Cele mai afectate culturi sunt soia, porumbul și floarea soarelui.
 
În timp ce apa de ploaie poate înlocui apa potabilă atunci când vine vorba de udarea culturilor, nu o poate înlocui atunci când vine vorba de băut. Cercetătorii de la Universitatea din Stockholm au descoperit substanțe chimice produse de om – numite și chimicale pentru totdeauna, deoarece nu se descompun în mediu – în apa de ploaie aproape peste tot pe Pământ, inclusiv în Antarctica. Aceste substanțe chimice fac apa de ploaie nesigură pentru băut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare