Autostrada Brașov-Ploiești: Proiect în așteptare cu termen de finalizare estimat în 2040

TRANSPORT. Autostrada Brașov-Ploiești este un proiect de infrastructură așteptat de mult timp în România. Conform secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Mariana Ioniță, lucrările vor începe în 2026-2027, iar proiectul se va finaliza în jurul anului 2040. Contractul pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic are o durată de 5 ani, până în 2026.

Oficialul subliniază că există multiple factori care pot influența momentul începerii lucrărilor, precum licitația, acordul de mediu și studiul geotehnic, care trebuie să fie realizat cu mare atenție.

Cu toate acestea, estimările indică că lucrările în sine vor dura aproximativ 5-6 ani, cu menționarea precedentului Autostrăzii Sibiu – Pitești. Adăugând posibile întârzieri, se anticipează că proiectul ar putea fi finalizat în jurul anului 2040.

Traseul final al Autostrăzii Ploiești – Brașov a fost recent avizat de CNAIR. Acest proiect, estimat la 5,5 miliarde de euro, include 13 tuneluri cu o lungime totală de 12 kilometri, peste 60 de poduri și pasaje cu o lungime de peste 28 de kilometri și 12 noduri rutiere. Costul estimat pentru construcție este de 5,5 miliarde de euro fără TVA.

Autostrada Ploiești – Comarnic – Brașov urma să fie construită prin parteneriat public-privat în timpul mandatului fostului premier Viorica Dăncilă, însă contractul cu o asociere de constructori din China și Turcia nu a fost semnat. Din 2004, au existat mai multe încercări de construire a acestei autostrăzi montane prin parteneriate public-privat.

Autostrada Ploiești – Brașov este un proiect crucial pentru infrastructura României, dat fiind că drumul național existent, în zona Comarnic – Brașov, este cunoscut pentru congestiile grave care afectează șoferii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare