AUTOSTRADA – O asociere de firme din Bihor și Spania vor construi lotul de autostradă Chețani – Câmpia Turzii (15,7 km) cu aproape 433 de milioane de lei

DESEMNAREA CÂȘTIGĂTORILOR. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA a anunțat câștigătorul licitației pentru proiectarea şi execuţia Lotului 3 Cheţani – Câmpia Turzii din Autostrada Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea: asocierea de firme româno-spaniole Drum Asfalt SRL (lider de asociere) – OPR Asfalt SRL – Obras Publicas Y Ragadios SA – Trameco SA – Drumuri Bihor SA.
Pentru finalizarea tronsonului de autostradă de 15,7 km, dintre Chețani (jud. Mureș) și Câmpia Turzii (jud. Cluj), constructorul va primi suma totală de aproape 433 milioane de lei (exact: 432.920.196,19 lei, sumă care include TVA și care este echivalentă cu 87,5 milioane de euro). Asocierea a câștigat cu o ofertă cu 20 de milioane de lei mai mică decât suma maximă estimată de CNAIR.
Asocierea câștigătoare trebuie să finalizeze contractul în 21 de luni (3 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuția efectivă a lucrărilor) și să garanteze lucrările o perioadă de 10 ani de la recepția finală. Contractul va fi semnat după expirarea perioadei de depunere a contestațiilor și după soluționarea acestora de CNSC, dacă vor fi depuse.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că dacă nu vor fi contestații, contractul se va semna repede și “din 2023 vom putea circula doar pe autostradă pe cei aproximativ 100 de km dintre municipiile Cluj-Napoca şi Târgu Mureş”.
Lotul Chețani – Câmpia Turzii, ultimul nefinalizat din A3, are în acest an o alocare financiară de 153,13 milioane de lei în bugetul Ministerului Transporturilor, proiectul beneficiind de a 7-a cea mai mare alocare financiară dintre proiectele rutiere incluse pentru finanțare în anul 2022.
Contractul de execuție al tronsonului Chețani – Câmpia Turzii (cu o asociere de firme al cărei lider era Straco Grup SRL, firmă insolventă) a fost atribuit în 2015, lucrările au demarat în 2016 și contractul a fost rezilitat de CNAIR, în 2021, când constructorul avea circa 38% stadiu fizic realizat și nu mai avansa deloc de luni bune, fiind în incapacitate de plată.
Cine sunt câștigătorii
Asocierea de firme româno-spaniole Drum Asfalt SRL (lider de asociere) – OPR Asfalt SRL – Obras Publicas Y Ragadios SA – Trameco SA – Drumuri Bihor SA a ofertat și Centura Sighișoarei (licitație aflată în evaluarea ofertelor), cu precizarea că pentru acea lucrare în asociere a fost înlocuit Drumuri Bihor SA cu sereleul gălățean Citadina 98.
Liderul asocierii, Drum Asfalt SRL este înregsitrat în comuna Paleu (jud. Bihor). Anul trecut a avut o cifră de afaceri de 226,9 milioane de lei, a raportat un profit net de 5,22 milioane de lei, realizat cu 100 de angajați. Firma este administrată de Raul Alex Ienciu și de Artan Murataj (fost la Selina Grup) și este în proprietatea lui Floare Petroi (care mai deține firma de explotarea lemnului Lemn Hyl SRL).
OPR Asfalt SRL este înregistrat în Timișoara. Firma este administrată de Florin Constantin Diaconescu și spaniolul Victor Cuadrado Bernardino. Societatea este controlată de firmele spaniole Yosemite Servicios Inmobiliarios SL și Bencur Madrid Construcciones Y Proyectos SL (ambele cu câte o participațiune de 33%), familia Diaconescu deținând 34% (30% Mihaela Diaconescu, 4% Florin Constantin Diaconescu). 32,18 milioane de lei a avut anul trecut cifra de afaceri, din care a realizat un profit net de 10,36 milioane de lei, cu 12 angajați.
Obras Públicas y Regadíos este o firmă spaniolă, înregistrată în Toledo care are o subsidiară în Timișoara și care este reprezentată de același spaniol aflat în board-ul lui OPR Asfalt, Victor Cuadrado Bernardino.
Drumuri Bihor SA este compania de drumuri pe care Consiliul Județean Bihor a vândut-o în 2004, în procent majoritar (64%), firmei Selina, controlată de contorversatul miliardar local Beniamin Rus (acționar minoritar, cu circa 36%, a rămas CJ Bihor). În 2020, firma a avut o cifră de afaceri de 91,5 milioane de lei și un profit net de 2,8 milioane de lei obținut cu 287 de angajați.
Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN