Avem cantitățile de gaze necesare, România nu va suferi din cauza lipsei de gaze în această iarnă

ENERGIE. România are cantitățile necesare de gaze, țara noastră nu va suferi de lipsa gazelor în iarna 2022-2023, a declarat sâmbătă premierul Nicolae Ciucă, aflat la Sofia pentru a participa la evenimentul de lansare a exploatării comerciale a interconectorului Grecia – Bulgaria.
 
“Este o activitate pe care o așteptam de mult timp, pentru că operaționalizarea acestui interconector, practic, pune în evidență demersurile pe care le-am făcut pentru identificarea de noi surse de energie și, bineînțeles, pentru diversificarea rețelelor de transport de gaze, astfel încât Coridorul Sudic să poată asigura conectivitatea pe proiectul pe care l-am început și l-am implementat împreună cu Bulgaria, Ungaria și Austria, vorbim de proiectul BRUA. Prin această interconectare, practic, se realizează valoarea proiectului BRUA și ne ajută și pe noi să sprijinim Republica Moldova și Ucraina prin cantitățile de gaze care pot fi transportate prin acest coridor”, a declarat Nicolae Ciucă, într-o declarație acordată presei la sediul Ambasadei României la Sofia.
 
Nicolae Ciuca a adăugat că, în contextul deplasării la Sofia, a avut o întrevedere cu premierul guvernului Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, cu care a discutat aspectele legate de operaționalizarea acestui interconector.
 
“Ca atare, în acest moment, pot să dau asigurări că avem cantitățile necesare de gaze, iar țara noastră nu va avea de suferit în iarna 2022-2023 din cauza lipsei de gaze”, a subliniat el.
 
Premierul a precizat că a avut o întrevedere și cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, cu care a discutat pașii care trebuie făcuți pentru creșterea capacității de tranzit a gazelor.
 
“Am discutat acest subiect pentru că împreună am ajuns la concluzia că este necesar ca societățile naționale de transport de gaze să poată colabora mai bine și să folosească fondurile europene, pentru că creșterea capacității de transport de gaze nu este doar în beneficiul țării noastre, ci este în beneficiul tuturor țărilor din regiune și asigurăm și o capacitate de transport mai mare pentru Europa Centrală”, a explicat premierul Ciucă.
 
Premierul a adăugat că a discutat cu președintele bulgar și despre proiectele pentru asigurarea navigabilității pe Dunăre, dar și despre construcția unui al doilea pod Giurgiu – Ruse.
 
Din delegația oficială care l-a însoțit pe premierul Nicolae Ciucă la Sofia au făcut parte ministrul Energiei, Virgil Popescu, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, și directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare