” Avenul de sub Vârful Grind” din Masivul Piatra Craiului – Noua peșteră ce deține Recordul Național de Adâncime

SPEOLOGIE. O descoperire senzațională a fost făcută recent de către speologi, care au desfășurat calcule topografice amănunțite în Masivul Piatra Craiului. Aceștia au confirmat că “Avenul de sub Vârful Grind” este cu adevărat cea mai adâncă peșteră din România, ajungând la impresionanta adâncime de – 800 de metri.

Pentru a stabili acest nou record național de adâncime, un grup format din 46 de specialiști din România, Ungaria, Grecia, Ucraina și Germania au organizat o expediție de explorare în zona Piatra Craiului. Cea mai dificilă parte a acestui proces a fost traversarea unei galerii inundate pe o lungime de șase metri, care a condus la descoperirea unei verticale de 19 metri, deschizând astfel calea către această adâncime extraordinară.

Alexandru Pologea, organizatorul taberei de explorare, a subliniat dificultățile întâlnite în timpul acestei misiuni, inclusiv adâncimea la care au lucrat, precum și condițiile extreme, inclusiv apa care se scurgea de sus, umiditatea și temperaturile scăzute. Durata turei de explorare a fost de 36 de ore, depășind considerabil durata obișnuită a tururilor de speologie, care de obicei se limitează la 20 de ore.

În prezent, în România, cea de-a doua cea mai adâncă peșteră se găsește în Parcul Natural Apuseni și are o adâncime măsurată de 635 de metri. Această descoperire din Masivul Piatra Craiului reprezintă o realizare notabilă în domeniul speologiei și evidențiază diversitatea și frumusețea peisajelor subterane din țara noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare