Avertizare din partea Agenției Naționale a Medicamentelor: lipsa medicamentelor în România

ANUNȚ. Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, Răzvan Prisada, a atras atenția cu privire la discontinuitățile de pe piața medicamentelor din țară, care includ lipsa temporară a anumitor medicamente pentru perioade de câteva săptămâni sau luni. Aceste lipsuri pot fi cauzate de probleme de producție sau aprovizionare insuficientă raportată la nevoile pacienților.

Răzvan Prisada a menționat că situația poate fi gestionată pe baza cifrelor de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, deoarece în majoritatea cazurilor este vorba despre medicamente care sunt decontate de către sistemul de asigurări de sănătate. El a subliniat că datele din anii precedenți pot oferi o idee despre necesarul real de medicamente și pot ajuta la planificarea aprovizionării pieței.

Prisada a explicat că o eventuală criză a medicamentelor depinde de evoluția sezonului epidemiologic și de vârfurile de consum care pot apărea. În condiții de consum obișnuit, situația ar trebui să fie sub control, dar în cazul unor vârfuri de consum, pot apărea sincope în aprovizionare.

Pentru a evita situații similare cu cele din anul precedent, autoritățile au încercat să acopere, prin producție națională, unele medicamente, cum ar fi antibioticele care au fost deficitare anul trecut.

De asemenea, Prisada a menționat că au fost efectuate verificări în farmaciile și depozitele care au desfășurat operațiuni cu medicamente de pe lista stupefiantelor, iar neregulile au fost sancționate.

Această problemă a medicamentelor este una cu impact semnificativ asupra pacienților și ar trebui gestionată atent pentru a asigura accesul la tratamentele necesare în mod constant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare