Az áprilisi bolondos időjárás – “Hét tél, hét nyár”

IDŐJÁRÁS. Április hónap mindig is híres volt szeszélyes időjárásáról, és a múltban történt események is megerősítik ezt a mondást. Az “áprilisban hét tél, hét nyár” kifejezés alátámasztására számos történelmi eseményt lehetne felhozni. Például a 16. század közepén rendkívüli hőség és szárazság uralkodott, míg pontosan háromszáz évvel ezelőtt áprilisban hó borította be a székelyföldi rónát.

1420-ban a fák kétszer virágoztak és termettek gyümölcsöt, és a gabonának április 17-én már kifejlett kalásza volt. 1549-ben azonban a hőség olyan súlyos volt, hogy sok folyó és kutak kiszáradtak, és az erdőket is megtámadta és leégette. 1608-ban április 1-jén Brassóban egy rőfnyi magas hó esett.

Az ezt követő évtizedekben és évszázadokban további extrém időjárási jelenségekről olvashatunk. 1693-ban például rút, alkalmatlan, havas eső esett, ami meg is fagyott a földön. 1725-ben Háromszéken a hó a szár középig ért, míg 1731-ben Brassóban vörös, vérszínű eső esett, ami a falakon is látható volt.

Ezek az események csak részletei annak, hogy milyen változatos és meglepő időjárási körülmények uralkodtak áprilisban az elmúlt évszázadok során. Az április időjárás szeszélyességét jól mutatja az is, hogy az időjárási adatokban hatalmas ingadozások tapasztalhatók, a mínusz 26 Celsius-foktól egészen a 35,5 Celsius-fokig. Az április időjárására vonatkozó népi megfigyelések is sokszínűek: vannak, akik azt tartják, hogy az április esője jó termést hoz, míg mások szerint az április havas és fagyos időjárása rossz előjeleket hordoz.

A modern időkben is számos extrém időjárási eseményt figyeltek meg áprilisban, például 1996-ban egyes helyeken méteres hó borította a földeket, és 2020-ban rekordszámú csapadék hullott. Ezek az események mind azt mutatják, hogy az április időjárása mindig meglepetéseket tartogat, és érdemes óvatosnak lenni az “áprilisi szemmel” való tekintettel, ahogyan azt a csíkszéki tanács is mondja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare