Az aradi Szabadság-szobor – több mint egy művészeti alkotás

ESEMÉNY. A szabadság örök és megmásíthatatlan érték, de sosem adják ingyen. Az aradi Szabadság-szobor története példázza ezt a gondolatot tökéletesen.

Az 1890-ben felállított Szabadság-szobor nem csupán egy egyszerű szobor volt Arad főterén, hanem a szabadság és függetlenség szimbóluma. Az emberek számára jelképezte a haza szeretetét és azokat az értékeket, amelyekért érdemes harcolni.

Azonban, az idők változásával és a politikai környezet alakulásával, a Szabadság-szobor sorsa is megváltozott. 1925-ben eltávolították és egy várárokba száműzték, eltüntetve ezzel a város központi helyéről.

De mivel a szabadság nem hajlandó a sötétségbe húzódni, az emberek nem hagyták annyiban a dolgot. 2004-ben, összefogással és kitartó tárgyalásokkal, sikerült kiszabadítani a Szabadság-szobrot a várárok fogságából, és újra köztérre állítani.

Azóta a Szabadság-szobrot többször megrongálták, meggyalázták, de az emberek mindig helyreállították. Ez a szobor nem csupán kőből és bronzból áll, hanem a közösség erejéből és kitartásából is.

Idén április 27-én ünnepeljük a Szabadság-szobor kiszabadításának 20. évfordulóját. Ez az alkalom arra emlékeztet bennünket, hogy soha ne hagyjuk elveszni a szabadságunkat és függetlenségünket, és mindig készek legyünk megvédeni azt, ami a miénk.

Az ünnepség részeként koszorúzásra és beszédekre kerül sor, majd este gálaest várja az érdeklődőket a Kolozsvári Magyar Opera közreműködésével a Szabadság-szobornál.

Gyere ki te is a Megbékélés parkjába április 27-én, hogy együtt ünnepelhessük és megemlékezzünk arról az eseményről, amely megmutatta, hogy a közösség erejével minden akadály legyőzhető.

A rendezvényt az RMDSZ Facebook-oldalán lehet élőben követni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare