Băile Felix și minunile naturii: povestea lotușilor termali și a nufărului alb

REZERVAȚII NATURALE. Stațiunea Băile Felix, situată în comuna Sânmartin din județul Bihor, reprezintă un veritabil colț de rai pentru iubitorii de natură și relaxare. Aflată la doar 6 km distanță de Oradea, în plină câmpie a Crișurilor, această stațiune se distinge prin climatul său continental moderat, cu ierni blânde și veri plăcute, influențate de un iz mediteranean, conform datelor din volumul “Monografia Județului Bihor”.

Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale stațiunii este apa sa termală, tonifiantă și tămăduitoare, care îngrijește și susține viața celei mai reprezentative specii de floare locală: nufărul termal. Acest gingaș locuitor al apelor este protejat în rezervația naturală Pârâul Peța, situată la poalele dealului Șomleu. Pârâul Peța izvorăște din locul cunoscut sub numele de “ochiul țiganului” și colectează apele mai multor izvoare termale, formând astfel Lacul Peța, cu o suprafață de 4.100 de metri pătrați. Temperatura apei acestui lac variază între 25-30 de grade Celsius, creând un mediu optim pentru “Nymphaea lotus var. Thermalis”, o specie de lotuș miraculoasă care a supraviețuit de mii de ani în microclima creată de apele termale.

Lotușii și nufărul alb (Nymphaea Alba) sunt specii rar întâlnite în Europa, iar în Băile Felix acestea găsesc condiții ideale de dezvoltare. Nufărul alb, ocrotit prin lege, preferă apele cu adâncimi mici și înflorește în prima decadă a lunii iunie, cu frunze verzi și rotunde ce pot atinge un diametru de până la 30 de centimetri. Lotusul sacru (Nelumbo Nucifera), cu flori parfumate de culoare roz sau alb, se înalță deasupra apei cu tulpini lungi, contribuind la un peisaj natural deosebit.

Un alt aspect fascinant al lotușilor din Băile Felix este Nymphaea lotus var. Thermalis, descoperită pentru prima dată în 1789 de botanistul P. Kitaibel. Denumită astfel datorită asemănării cu nufărul Nilului, această specie a devenit un monument al naturii în 1931, fiind singurul loc în care poate fi întâlnită. Apele termale ale Lacului Peța găzduiesc și alte specii adaptate la aceste condiții, cum ar fi melcii din specia Melanopsis și peștii exotici.

Stațiunea Băile Felix nu este doar un loc de relaxare și recuperare, ci și o oază de biodiversitate și conservare a unor specii unice în Europa. Înconjurate de peisaje pitorești și climat prielnic, aceste lotuși și nufări sunt mărturia vie a unei naturi generoase și diversificate.

Pentru cei care călătoresc în această zonă, explorarea rezervației naturale Pârâul Peța și a Lacului Peța reprezintă o oportunitate unică de a descoperi frumusețea și fragilitatea acestor specii de flori care trăiesc în apele termale din Băile Felix.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare