Băile Tușnad își întâmpină turiști cu noi containere anti-urs, primul proiect pilot în România

PREVENȚIE. Într-un efort continuu pentru conviețuirea armonioasă dintre om și urs, Băile Tușnad au inaugurat vineri o inițiativă deosebită. Mai multe containere anti-urs, unice în țară, au fost introduse în stațiune în cadrul unui proiect pilot. Acestea reprezintă un pas semnificativ în gestionarea interacțiunilor dintre comunitatea locală și habitatul natural al ursului, fiind achiziționate în colaborare cu WWF România.

Primarul Butyka Zsolt a subliniat importanța acestui demers pentru siguranța și buna conviețuire a localnicilor și a turiștilor din Băile Tușnad. Proiectul vine în urma unui an în care prezența urșilor în stațiune a fost alarmant de ridicată, determinând chiar organizarea unui marș pentru atragerea atenției asupra situației critice.

O inițiativă locală cu impact național
Achiziționarea celor 16 containere anti-urs a fost posibilă cu sprijinul financiar al WWF România, în cadrul proiectului pilot “Siguranţă pentru oameni – protecţie pentru urşi”. Acestea vor fi testate pe parcursul mai multor luni, în diverse condiții, inclusiv în sezonul turistic, pentru a evalua eficiența și adaptabilitatea lor la nevoile locale.

“Testarea acestor containere înseamnă un pas important în dezvoltarea soluțiilor durabile pentru conviețuirea umană cu fauna sălbatică”, a declarat Cistian-Remus Papp, coordonatorul Departamentului specii sălbatice și arii protejate de la WWF România.

Creșterea conștientizării și colaborării comunitare
Inițiativa de la Băile Tușnad a devenit un model de coexistență între om și urs, atrăgând interesul și aprecierea la nivel național și internațional. Tibor Hartel, ecolog la Universitatea Babeș-Bolyai, a subliniat importanța comunității locale în crearea unui mediu propice pentru coexistența cu fauna sălbatică.

Experiența și rezultatele pozitive de la Băile Tușnad oferă exemple relevante și inspirație pentru alte comunități expuse la interacțiuni cu carnivorele mari”, a adăugat Hartel.

Proiectul pilot al Băilor Tușnad reprezintă un efort colaborativ și inovator pentru gestionarea corespunzătoare a interacțiunilor dintre om și urs, deschizând calea către soluții sustenabile și conviețuire armonioasă în comunitățile expuse la prezența faunei sălbatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare