Banca Centrală Europeană pregătește terenul pentru reducerea dobânzilor, cu o atenție deosebită însă la salarii

FINANȚE. Banca Centrală Europeană (BCE) își îndreaptă atenția spre încetinirea creșterii salariilor în zona euro înainte de a lua în considerare o reducere a ratelor dobânzilor, afirmă Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE și guvernator al Băncii Centrale din Țările de Jos. Desigur, cu o perspectivă credibilă privind revenirea inflației la 2% în 2025, BCE caută dovada că avansul salariilor se adaptează la inflația mai scăzută.

Încă o piesă în puzzle-ul reducerii dobânzilor:

În cadrul unei declarații la postul de televiziune olandez NPO1, Knot a subliniat că atunci când piesele puzzle-ului, reprezentând evoluția salariilor, se vor potrivi, BCE va putea să reducă ușor dobânzile. Cu toate acestea, el a insistat asupra necesității de convingere în ceea ce privește adaptarea salariilor la inflație, iar această dovadă nu va fi disponibilă până la finalul lunii aprilie.

Perspectivele economice și întrebările cu privire la reducerea dobânzilor:

Deși investitorii anticipează o serie de reduceri ale dobânzii cheie în acest an, oficialii BCE, inclusiv președintele Christine Lagarde, exprimă precauții. Este de așteptat ca BCE să acționeze în iunie, dar perspectivele economice și dilema reducerii dobânzilor rămân sub atenție.

Reacția piețelor și perspectiva reducerii dobânzilor:

În timp ce piețele estimează că BCE va acționa mai rapid, oficialii BCE consideră această anticipare “excesivă” dată fiind presiunea persistentă asupra prețurilor. Klaas Knot subliniază că urmează o perioadă în care creșterea salariilor va depăși inflația, restabilind puterea de cumpărare.

Opinia Președintelui BCE, Christine Lagarde:

Președintele BCE, Christine Lagarde, a reafirmat că BCE ar putea reduce dobânzile în această vară, dar subliniază că această decizie nu a fost încă discutată oficial. Lagarde insistă asupra necesității implicării continue în procesul de dezinflație pentru a avea suficientă încredere că inflația va atinge ținta în timp util.

Decizia recentă a BCE și rata actuală a dobânzii:

În prima ședință de politică monetară din 2024, BCE a menținut nemodificată rata dobânzii la nivelurile ridicate de 4,50% pentru operațiunile principale de refinanțare, 4,75% pentru facilitatea de creditare marginală și 4% pentru facilitatea de depozit. Aceasta reprezintă cel mai înalt nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999.

În concluzie, BCE pare să pregătească terenul pentru o reducere a dobânzilor, dar cu atenție la evoluția salariilor, subliniind importanța echilibrului între stimularea economică și menținerea stabilității financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare