Banca Națională a României lansează o monedă din argint dedicată lui Ioan Andreescu

NUMISMATICĂ. Pe 7 aprilie 2025, Banca Națională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu ocazia împlinirii a 175 de ani de la nașterea celebrului pictor Ioan Andreescu, conform unui comunicat de presă al instituției. Această monedă simbolizează aprecierea și recunoașterea contribuției artistului la patrimoniul cultural românesc.
Aversul monedei prezintă o compoziție grafică sub forma unei palete de pictură, alături de inscripția „ROMÂNIA” dispusă în arc de cerc, valoarea nominală de „10 LEI”, anul de emisiune „2025”, și stema României. Reversul monedei ilustrează autoportretul lui Ioan Andreescu și include numele artistului, precum și anii în care acesta a trăit, „1850-1882”.
Banca Națională a României anunță că monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent, fiecare fiind însoțită de o broșură de prezentare și de certificate de autenticitate redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe aceste certificate se află semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central, garantând astfel autenticitatea și valoarea monedei.
Tirajul maxim pentru această monedă este de 5.000 de piese, iar prețul de vânzare pentru fiecare monedă va fi de 580 lei, exclusiv TVA, cost ce include și broșura de prezentare precum și certificatul de autenticitate. Monedele din argint dedicate lui Ioan Andreescu au putere circulatorie pe teritoriul României, ceea ce le face nu doar un obiect de colecție, ci și un simbol al valorilor culturale naționale.
Lansarea noii monede va fi realizată prin sucursalele regionale ale Băncii Naționale a României din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș, unde doritorii vor avea ocazia să achiziționeze piesa numismatică.
Această inițiativă a BNR reconfirmă angajamentul instituției de a promova cultura și arta românească, onorând o personalitate de marcă din istoria artei plastice din România, Ioan Andreescu, ale cărui lucrări au marcat o epocă în dezvoltarea artei locale și continuă să inspire generații întregi de artiști.