Banca Transilvania preia BRD Pensii – un nou lider pe piața pensiilor private din România

BĂNCI. Grupul Financiar BT, prin intermediul Banca Transilvania și BT Investments, a ajuns la un acord cu BRD-Groupe Société Générale și Société Générale Assurances pentru achiziționarea BRD Pensii (BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private). Conform unui document publicat la Bursa de Valori București (BVB), această companie operează în România în domeniul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) și al celor facultative (Pilonul III).

“Sistemul de pensii private din România, incluzând fondurile de pensii obligatorii și cele facultative, reprezintă active totale de peste 131 miliarde de lei la finalul anului 2023, echivalentul a 8,48% din PIB-ul anual. Aceste fonduri au obținut randamente nominale nete pozitive în ultimii 15 ani. Fondurile de pensii private au peste 8,8 milioane de participanți, iar obiectivul principal este investirea prudentă în active de calitate pentru a obține valoare suplimentară pentru aceștia după vârsta pensionării”, se arată în raportul de la BVB.

BRD Pensii administrează atât fondul din Pilon II (FPAP BRD), cât și fondul din Pilonul III (FPF BRD Medio). Peste 560.000 de participanți contribuie la fondul de pensii administrat privat BRD Pensii, iar fondul de pensii facultative BRD Medio are peste 37.500 de participanți, înregistrând una dintre cele mai ridicate contribuții medii per participant. Valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat BRD Pensii era de peste 5,4 miliarde de lei, iar valoarea activelor totale ale fondului de pensii facultative BRD Medio era de peste 232 milioane lei la 31 decembrie 2023. Randamentul anualizat de la înființare și până la finalul anului 2023 este de 6,65% pentru fondul de pensii administrat privat, și de 4,7% pentru fondul de pensii facultative.

“Achiziția este un pas strategic al Grupului Financiar Banca Transilvania, prin care dezvoltăm fondurile de pensii facultative – Pilon III, existente deja în oferta noastră, și ajungem pe o piață nouă, fondurile de pensii administrate privat – Pilon II, creând sinergii între companiile Grupului Banca Transilvania. După depozitele bancare, pensiile private sunt al doilea cel mai important activ financiar al populației, o acumulare istorică de capital pentru România. De aceea, sistemul de pensii private reprezintă o sursă stabilă de capital care contribuie la finanțarea statului, dar și a mediului privat, având o perspectivă investițională pe termen lung. Credem că, prin capabilitățile noastre, putem contribui accelerat la dezvoltarea acestui pilon fundamental al economiei noastre, oferind clienților o gamă diversificată de produse de economisire”, a declarat Ömer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Pentru finalizarea achiziției este necesară aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din România. Încă din decembrie 2022, compania BRD Pensii și-a anunțat intenția de a părăsi România, informând o parte din angajați. BRD nu mai făcea marketing pentru fondurile de pensii începând cu 1 octombrie 2022. În luna iunie 2022, Poliția Capitalei a făcut percheziții la BRD Pensii într-un dosar de delapidare, iar ASF a aplicat sancțiuni pentru conducerea societății, inclusiv amenzi și retrageri de avize.

BRD Pensii este cel mai mic fond de pensii private obligatorii din România, deținând o cotă de piață de 6,92% și având circa 562.000 de cotizanți la finalul anului 2023. Rentabilitatea anualizată a fondului era de 5,16% în septembrie 2022, fiind cea mai mică dintre toate fondurile similare din piață. Banca Transilvania nu deținea până acum un administrator de fond de pensii private obligatorii Pilon II, având doar BT Pensii, care administrează un fond de pensii facultative Pilon III. Această achiziție marchează o extindere semnificativă a prezenței băncii pe piața pensiilor private din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare