Băncile centrale se apropie de victorie în lupta împotriva inflației globale – raport BIS

INFLAȚIE.  În ultima vreme, preocuparea principală a băncilor centrale din întreaga lume a fost lupta împotriva inflației, iar un raport recent publicat de Banca Reglementelor Internaționale (BIS) sugerează că această luptă este pe cale de a fi câștigată. BIS, una dintre cele mai vechi instituții financiare internaționale, care facilitează tranzacțiile financiare derulate de băncile centrale, a subliniat că există motive de “optimism prudent” în ceea ce privește situația economică globală.

Conform declarațiilor lui Claudio Borio, șeful Departamentului monetar și economic al BIS, băncile centrale au adoptat măsuri decisive care au reușit să prevină o escaladare a inflației. În același timp, activitatea economică a rămas rezilientă, iar sistemul financiar a înregistrat o evoluție pozitivă. Gradual, BIS devine din ce în ce mai încrezătoare în perspectivele economice, remarcațiile recente arătând progrese semnificative în lupta împotriva inflației.

Raportul BIS subliniază faptul că presiunile inflaționiste ar putea deveni mai persistente pe măsură ce sectorul serviciilor își extinde ponderea în economie. De asemenea, se atrage atenția asupra creșterii valorii acțiunilor companiilor din domeniul tehnologiei, în special a celor legate de inteligența artificială (AI).

Un exemplu notabil este compania Nvidia, care a atins o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari în februarie. Cererea masivă pentru cipurile sale, care au devenit un element central în dezvoltarea inteligenței artificiale generative (AI), a dus la o creștere semnificativă a valorii acțiunilor, consolidând poziția companiei ca lider în domeniul tehnologiei.

Este important de menționat că raportul BIS subliniază convergența opiniei pieței și a băncilor centrale cu privire la reducerile viitoare ale dobânzilor, sugerând că băncile centrale au gestionat în mod eficient riscurile economice.

Raportul BIS oferă o imagine optimistă a situației economice globale, subliniind succesul măsurilor adoptate de băncile centrale în controlul inflației și evidențiind evoluția pozitivă a piețelor financiare și a activității economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare