Băncile românești au câștigat 1 miliard de euro în prima jumătate a anului 2022

FINAINȚE. Băncile românești au înregistrat profituri nete combinate de aproape 5 miliarde de lei (1 miliard de euro) în prima jumătate a anului 2022, în creștere cu 14% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).
 
Acesta este cel mai bun rezultat S1 pentru băncile locale din ultimii ani și a fost determinat de dobânzi mai mari, potrivit Ziarului Financiar. Rata dobânzii ROBOR la creditele interbancare la 3 luni a urcat la o medie de 4,6% în prima jumătate a anului 2022, față de 1,6% în aceeași perioadă a anului 2021. Rata ROBOR este folosită ca referință pentru mai multe tipuri de credite, în special cele corporative.
 
Creșterea ratei anuale a inflației, care a depășit 15% în iunie, a împins ratele dobânzilor bancare. Banca centrală și-a majorat, de asemenea, rata de politică monetară în mai multe trepte, până la 5,5% în acest moment.
 
În ciuda creșterii dobânzilor, băncile au acordat mai multe credite companiilor și persoanelor fizice. Volumul creditelor acordate sectorului privat (companii și persoane fizice) a ajuns la 352 de miliarde de lei (71,4 miliarde de euro) în iunie 2022, în creștere cu 17,5% față de anul precedent, ceea ce reprezintă cea mai mare rată de creștere din 2009.
 
Marile banci au raportat profituri impresionante in prima jumatate. În timp ce Banca Transilvania, cel mai mare creditor din România, este de așteptat să își anunțe rezultatele în cursul acestei săptămâni, BCR, pe locul doi, a raportat deja că profitul său net a crescut cu 51% în prima jumătate a anului, la peste 1 miliard de lei. BRD-Societe Generale a înregistrat și un profit net de 617 milioane lei, în scădere cu 2% față de S1 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare