BANII TĂI – În aprilie, fără nicio păcăleală, Primăria Târgu Mureș a plătit firmei de transport în comun Siletina Impex peste 406.000 de euro

MONITORIZARE. În luna aprilie, Primăria Târgu Mureș a plătit sereleului Siletina Impex, care prestează serviciul public de transport în comun în municipiu, precum și servicii aferente acestuia, suma totală de aproape 2 milioane de lei (exact: 1.933.774,23 de lei), adică echivalentul a 406.255 euro, mai mult cu 24.550 de euro decât în luna martie (exact: 1.816.916,76 de lei – echivalentul a 381.705 euro).

 

Deconturile au fost făcute pe zeci de facturi, plățile fiind făcute în mai multe zile din luna trecută. În aprilie s-au achitat subvenții transport urban în valoare totală de 1.889.080 lei (două facturi restante pe ianuarie în cuantum de 288.960 de lei, 10 facturi restante pe februarie în cuantum de 1.392.120 de lei și una pe martie în cuantum de 208.000 de lei).

 

Plăți haotice, parcă pentru pierderea urmelor

 

Ce deducem de aici: în februarie s-au achitat subvenții mai mari decât în ianuarie, deși e cea mai scurtă lună, respectiv aproape 1,4 milioane de lei pentru luna ianuarie (am cumulat plățile făcute în contul acestei luni, disimulate în facturile plătite în martie și aprilie) și 2.062.120 de lei pentru luna februarie (la fel, am cumulat plățile făcute în contul acestei luni, disimulate în facturile plătite în martie și aprilie).

 

De asemenea, observăm că plata subvenției pentru transport (cea mai mare componentă financiară care intră din conturile orașului în cele ale firmei private Siletina) este făcută haotic, parcă pentru a pierde urma evidenței reale. Respectiv, în martie s-au plătit ca subvenții de transport aferent lunii ianuarie peste 1,1 milioane de lei și 670.000 de lei ca subvenție aferentă lunii februarie.

 

Logica financiară lăsa să se înțeleagă că s-au achitat total subvențiile pe ianuarie și parțial cele pe februarie. Însă în aprilie, s-a revenit cu încă două facturi pentru subvențiile pe luna ianuarie (cele în cuantum de aproape 290.000 de lei), s-au achitat alte subvenții pe februarie (tot, conform logicii financiare, dar să nu ne hazardăm, pentru că aceasta nu e similară cu logica financiară a celor care decid unde merg banii orașului) și o plată parțială pe martie.

 

Ce s-a mai plătit

 

Revenind la plățile făcute luna trecută de Primărie către Siletina Impex, s-au mai plătit pentru transportul elevilor 19.175,07 lei (de 1,6 ori mai puțin decât în luna martie) și 25.289,16 lei pentru transportul ocazional de pasageri (de trei ori mai mult decât în luna martie).

 

Suplimentar, Primăria a mai plătit firmei Siletina un ITP pentru un autovehicul (115 lei) – pentru cei care nu știu cum hârburile cu care se face transportul în comun din Târgu Mureș își obțin ITP-ul, aveți explicația: Siletina, care operează transportul în comun, face și ITP-ul (și toți factorii de control mimează că nu văd niciun conflict de interese în asta).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare