BANII TĂI – SUME OFICIALE – Cât costă funcționarea Poliției Locale din municipiul Târgu Mureș

POLIȚIA LOCALĂ TÂRGU MUREȘ. Simplificat, pentru cei care nu au timp/chef/orice altceva: în anul 2020, bugetul Poliției Locale a municipiului Târgu Mureș este de peste 15 milioane de lei. Pentru statisticieni, contabili și alți interesați, suma exactă este 15.197.871 lei (astăzi, echivalentul a peste 3,12 milioane de euro/an). Simplificat, pentru a avea Poliție Locală, administrația târgumureșeană plătește 1,25 milioane de lei/lună (sau 260.000 de euro/lună). Sumele sunt oficiale, extrase din ultimul buget rectificat al municipiului reședință de județ.

 

Conform legii, polițiile locale pot funcționa din anul 2010. În Târgu Mureș, decizia înființării Poliției Locale, ca şi compartiment în cadrul Aparatului de specialitate al primarului (adică în directa sa subordine), s-a oficializat în 15 iulie 2010, iar Poliția Locală și-a început efectiv activitatea în 1 ianuarie 2011.

 

În cei 10 ani de existență, Poliția Locală Târgu Mureș a fost condusă de trei directori (toți născuți în 1965, toți activând anterior în structuri militarizate): Valentin Constantin Bretfelean (55 de ani, fost șef SRI) – în perioada iulie 2010 -ianuarie 2018, Zosim Ioan Damaschin (55 de ani, fost șef al Poliției Municipiului) – în perioada ianuarie 2018 – ianuarie 2019, Raul Dacian Matiș (55 de ani, fost ofițer SRI) –  ianuarie 2019 – prezent.

 

Conform Ordonanţei de Guvern nr. 63/2010, Poliţia Locală nu poate angaja mai mult de un poliţist la 1.000 de locuitori. Organigrama Primăriei Târgu Mureș consemnează că Poliția Locală are 140 de angajați. Ceea ce înseamnă că în municipiul Târgu Mureș ar trebui să fie 140.000 de locuitori. Însă nu-s, decât în prezentarea de pe site-ul Primăriei, neactualizată de un deceniu și ceva. Dar acest fapt contează mai puțin, în contextul în care nu dimensionarea Poliției Locale Târgu Mureș este subiectul scrierii, ci banii publici.

 

Și dacă tot i-am pomenit, să rămânem puțin la banii publici: dacă administrația orașului plătește lunar 1,25 milioane de lei pentru funcționarea a 140 de polițiști locali (în această sumă totală sunt cuprinse: salarii, sporuri, cheltuielile sediilor, mașinilor, impozite, taxe, consumabile etc.), înseamnă că pentru ca un polițist local să poată funcționa în municipiul Târgu Mureș, orașul cheltuie aproape 9.000 de lei/lună.

 

Pentru a rispi orice interpretare greșită, o subliniere de final. Scrierea nu acreditează niciuna din următoarele idei: că Poliția Locală este utilă sau inutilă; că se plătește prea mult sau prea puțin pentru funcționarea ei; că sunt prea mulți sau prea puțini angajați; că e condusă prost sau bine. Scrierea aceasta consemnează un singur aspect: în fiecare lună, pentru funcționarea Poliției Locale, municipiul Târgu Mureș plătește 260.000 de euro din pușculița publică.

 

Cătălin VISCHI

 

2 comments
  1. Toate cheltuielile din bani publici catre politia locala ar reveni in pusculita orasului daca politia locala si-ar face treaba.Un singur exemplu:doar cu amendarea miilor demasini care stationeaza zilnic pe trotuarele nemarcate sau pe zone verzi ar reveni o sumedenie de bani ,nemaivorbind de economisirea cheltuielilor pentru refacerea trotuarelor distruse,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare