Bateria cu autonomie de 1.600 de kilometri creată cercetătorii americani de la Illinois Institute of Technology și Argonne National Lab

TEHNOLOGIE. Una dintre marile probleme ale vehiculelor electrice, autonomia, ar putea fi rezolvată de noul model de baterie “litiu-aer”, dezvoltat de cercetătorii americani de la Illinois Institute of Technology și Argonne National Lab. Este vorba despre o baterie solid-state, care pe lângă siguranța sporită (nu există riscul de supraîncălzire), poate oferi o autonomie de 1.000 de mile (circa 1.600 de kilometri), potrivit barchart.com. Va mai dura însă ani buni până când tehnologia să fie introdusă în autovehiculele electrice de serie.

Ca termen de comparație, Dacia Spring, cea mai populară mașină electrică din România, are, potrivit producătorului, o autonomie de 227 de kilometri – sau până la 305 km în ciclu WLTP urban.

În clipa de față, modelul electric cu cea mai mare autonomie este Mercedes-Benz VISION EQXX, care a atins 1.200 de kilometri. Este însă de o mașină-concept.

Dacă facem o comparație, în interiorul bateriilor litiu-ion, anodul (pol pozitiv) și catodul (pol negativ) sunt făcuți din structuri de carbon și grafit, separați de un polimer. O soluție lichidă sau gelatinoasă permite trecerea ionilor de o parte și de cealaltă a separatorului. În cazul unei baterii solid-state, însă, polimerul este înlocuit de un material solid, fie ceramic sau sticlă. În plus, anodul este înlocuit de o structură de litiu. Prin folosirea materialelor solide nu mai este nevoie de soluția lichidă, ionii circulând nestingheriți.

Această diferență este esențială, o baterie solid-state fiind mai compactă, mai ușoară și mai densă decât o baterie litiu-ion. Rezultatul este că producătorii pot să plaseze mai multe baterii solid-state în același spațiu pe care, altfel, l-ar ocupa o singură baterie litiu-ion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare