Bibaniada de fete: tradiția lipovenească de Rusalii din Mila 23, o întrecere pentru localnice și turiste

TRADIȚII. Tradiție lipovenească ieri, în ziua de Rusalii, în satul Mila 23. Îmbrăcate în straie populare, zeci de doamne și domnișoare au cântat și au dansat. Totul a avut loc în cadrul competiției “Bibaniada de fete”, singura de acest gen, ajunsă deja la a patra ediție.

La fel ca în fiecare an, la finalul perioadei de prohibiție, echipele formate din câte două femei au mers la pescuit de biban pe canalele Dunării. Ulterior, a urmat o adevărată demonstrație culinară, spre încântarea tuturor celor prezenți la eveniment.

Bibaniada a pornit inițial ca o întrecere a localnicelor și turistelor, însă, în timp, evenimentul s-a transformat într-un adevărat festival, cu dansuri și cântece tradiționale dunărene.

“Bibaniada este o tradiție generată de o altă tradiție; obiceiul femeilor din Mila 23 de a ieși la pescuit de biban a devenit, de 4 ani, prilej de festival anual în Deltă. Doamnele care vizitează Mila 23 în această perioadă au ocazia să facă echipă cu doamnele locului și să intre în competiția pescărițelor. Este evident că avem nevoie de tradiții noi, care să se potrivească vremurilor noi, păstrând însă legătura cu ce era valoros în vremurile vechi. Așa se întâmplă, de altfel, și cu frumoasele tradiții culinare, care au generat Punctele Gastronomice Locale – o activitate economică relativ nouă, care sperăm să ajungă din ce în ce mai răspândită și mai profitabilă. Dacă ratați acum, în iunie, competiția pescărițelor și deliciile pescărești asociate, vă așteptăm la început de septembrie la Tulcea, la conferința națională a Punctelor Gastronomice Locale ce va avea loc în timpul Festivalului Ivan Patzaichin”, a declarat pentru presa locală Teodor Frolu, vice-președinte al Asociației Ivan PatzaichinMila 23.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare