Biblioteca Națională a Franței pune în carantină cărți decorate cu arsenic, inclusiv o antologie de poezii românești din 1856

COLECȚII RARE. Biblioteca Națională a Franței a anunțat joi că a plasat în carantină patru cărți din secolul al XIX-lea, decorate cu arsenic, pentru a evita orice risc legat de acest produs toxic.

Alerta a fost declanșată la sfârșitul anului 2010 de către cercetători universitari care au descoperit arsenic pe coperțile unor cărți din acea perioadă. Un program de cercetare germano-american numit Poison Book Project lucrează la identificarea acestor cărți, majoritatea fiind în Statele Unite.

În cadrul acestei investigații, se analizează și o antologie de poezie românească. Biblioteca Națională a Franței a comparat titlurile identificate în alte țări cu propriul său catalog și a constatat că doar patru volume din cele 28 potențial vizate conțineau într-adevăr arsenic. Aceste cărți au fost plasate în carantină și vor fi supuse unor analize suplimentare de către un laborator extern pentru a evalua cantitatea de arsenic prezentă în fiecare volum.

Toate cele patru cărți au fost tipărite în Marea Britanie și au fost consultate foarte rar. Printre acestea se numără două volume de balade irlandeze adunate de Edward Hayes în 1855, o antologie bilingvă de poezie românească realizată de Henry Stanley în 1856 și o colecție a lucrărilor Societății Regale de Horticultură din Marea Britanie pentru anii 1862-1863.

Arsenicul a fost folosit în perioada 1790-1880 pentru obținerea nuanțelor de verde, cunoscut sub numele de “verde Schweinfurt” sau “verde Paris”. Acest pigment a fost utilizat în principal în țările anglofone și în Germania, cu utilizare mai rară în Franța.

Biblioteca Națională a Franței continuă să caute alte cărți cu coperți verzi în afara listei Poison Book Project. Cu toate acestea, riscul pentru utilizatorii care consultă astfel de cărți este considerat a priori foarte moderat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare