Biliard în scaun rulant: ultimele zile de înscrieri la cea mai mare competiție indoor pentru sportivii cu dizabilități!

COMPETIȚIE. Sunt ultimele zile în care mai sunt deschise înscrierile la cea de-a 7-a ediție a Competiției de Biliard în Scaun Rulant. Cea mai mare competiție indoor destinată sportivilor cu dizabilități locomotorii are loc pe 12 mai la Clubul IDM din București.

Participarea e gratuită, iar înscrierile sunt deschise până pe 10 mai. Un eveniment organizat de Asociația Lions Club Sportiv Mereu Împreună pentru Oameni alături de D.G.S.A.P.C. sector 2 și sector 4, sub patronajul Direcției pentru Sport a Municipiului București din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Consiliului Național al Dizabilității din România și Comitetului Național Paralimpic.

Aproape 4% din populația României e reprezentată astăzi de persoane cu dizabilități. Numărul total de persoane cu dizabilități era, la finalul lunii martie 2022, de 867.474, ceea ce reprezintă 3,95% din populația României, spun statisticile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. În Capitală sunt înregistrate acum aproape 86.000 de persoane cu dizabilități.

Irina Văcarean, organizator: „Sportul îmbunătățește calitatea vieții celor care se află în scaun rulant: îi ajută să-și dezvolte abilitățile, să-și îmbunătățească sănătatea și, cel mai important, îi ajută să-și facă noi prieteni. Un studiu Harvard recent ne arată că singurătatea e la fel de dăunătoare precum fumatul sau alcoolul și că, de fapt, relațiile interumane sunt cele ne aduc fericirea în viață. Avem oameni frumoși și curajoși, care vin la Competiția de Biliard în Scaun Rulant din toate colțurile țării – pe unii dintre ei îi știm din 2015, de la prima ediție, azi ne revedem ca prieteni. Înseamnă mult pentru noi că Parlamentul a aprobat o lege prin care persoanele cu dizabilități vor primi un tichet pentru terapie prin sport, e un pas absolut salutar spre normalitate.”

Cum se desfășoară competiția: concursul la categoria Bila 9 se va juca în piramidă dublă, fiecare jucător având două șanse (două meciuri) pentru a se califica în primii 8 sau 16 jucători (în funcție de numărul de participanți) de unde orice meci va fi eliminatoriu până la încheierea concursului. La finalul concursului, toți concurenții vor participa la tombola dotată cu numeroase premii. Participarea este gratuită, indiferent de nivelul de abilitate, pe bază de înscriere la adresa lionsclub.asmio@gmail.com sau amio.romania@gmail.com.

E o bucurie imensă pentru mine să fiu martor al continuității acestei competiții. Pentru prima dată în istorie, un român în scaun rulant, Ioan Tudose, campionul ediției din 2022 al Competiției de Biliard în Scaun Rulant s-a calificat în primăvară și a concurat la Malmö Open, unul dintre cele mai mari evenimente dedicate sportivilor cu dizabilități din Europa, ceea ce demonstrează că eforturile tuturor încep să dea roade”, spune Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Competiția de Biliard în Scaun Rulant e deschisă atât jucătorilor profesioniști de biliard, cât și amatorilor. Ediția 2023 are 2 secțiuni: una adresată jucătorilor în scaun rulant și una adresată celor cu handicap locomotor, dar care pot sta în picioare. Meciurile vor fi arbitrate de Sonia Simionov, campioană națională la biliard. La finalul concursului, toți concurenții vor participa la tombola dotată cu numeroase premii. Ultima ediție a evenimentului, din septembrie 2022, a reunit aproape 80 de participanți din toată țara, iar donațiile și sponsorizările s-au transformat în premii care au ajutat la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități locomotorii.

Un eveniment susținut de Kaufland România, FOX Com Serv, Zdrovit – Lacalut, Neomed și TAT Biliard.

 

 

Sursa romaniapozitiva.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare