Biodiversitate: O luptă de urgență împotriva dispariției insectelor

BIODIVERSITATE. În Europa, prăbușirea populațiilor de insecte este una dintre cele mai îngrijorătoare manifestări ale crizei biodiversității. Studiile se adună pe fondul indiferenței. Ele subliniază amploarea și rapiditatea neașteptată a fenomenului, precum și urgența de a reacționa. Cea mai frecvent citată lucrare pe această temă, realizată în Germania, sugerează o scădere a biomasei insectelor zburătoare de ordinul a 80% de la începutul anilor 1990. Iar cele mai recente date publicate în Regatul Unit arată că fenomenul nu încetinește, ba dimpotrivă.

Există un decalaj considerabil între gravitatea situației și atenția redusă care i se acordă. Entomofauna reprezintă fundamentul ecosistemelor terestre și oferă servicii de neînlocuit agriculturii: reciclarea nutrienților în soluri, controlul proliferării dăunătorilor, polenizarea culturilor etc.

Gravitatea situației pare să le scape celor mai mulți dintre liderii politici în funcție din Europa și nu numai. Recenta dezbatere privind autorizarea pesticidelor neonicotinoide este o dovadă în acest sens: Nu o voință politică a dus la excluderea definitivă a acestora de pe câmpuri, ci o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Aceste produse sunt cele mai puternice insecticide sintetizate vreodată, iar o serie de elemente convergente fac din utilizarea lor masivă și profilactică, în ultimele trei decenii, unul dintre factorii majori ai prăbușirii populațiilor de insecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare