Biroul Electoral Central (BEC) respinge contestațiile pentru anularea alegerilor parlamentare
ALEGERI PARLAMENTARE. Biroul Electoral Central (BEC) a decis sâmbătă, în cadrul unei ședințe, să respingă toate contestațiile și sesizările prin care se solicita anularea alegerilor parlamentare recente. Potrivit unor surse oficiale citate de News.ro, cinci sesizări au fost depuse la instituție, vizând campania noii formațiuni politice, Partidul Oamenilor Tineri (POT), care a reușit să treacă pragul electoral.
BEC a argumentat respingerea acestor solicitări prin faptul că au fost formulate prea târziu.
Printre cei care au contestat rezultatele alegerilor se numără Partidul REPER, care a solicitat anularea alegerilor parlamentare, invocând date care ar demonstra ingerința Rusiei și manipularea populației în favoarea unui anume partid.
Reprezentanții REPER au declarat: „Considerăm că același principiu care a determinat anularea alegerilor prezidențiale prin decizie CCR trebuie aplicat și alegerilor parlamentare, care au fost viciate în mod similar. Asta înseamnă garantarea dreptului la un vot corect, democratic, transparent.” De asemenea, ei subliniază necesitatea reluării rapide și transparente a procesului electoral, în urma deciziei de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale.
Vlad Gheorghe, fondatorul partidului DREPT, a depus vineri o cerere de anulare a alegerilor parlamentare la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), argumentând că acest scrutin s-a desfășurat în contextul unui „război hibrid”, temă recunoscută de Curtea Constituțională în ceea ce privește anularea alegerilor prezidențiale. Gheorghe a afirmat că există numeroase argumente juridice care justifică reluarea alegerilor, menționând avantajarea unor partide dubioase și starea de panică generată pe rețelele de socializare.
Partidul SENS, care nu a reușit să adune suficiente voturi pentru a intra în Parlament, a cerut anularea alegerilor, invocând fraudă electorală în ceea ce privește partidul POT. Formațiunea a subliniat că decizia Curții Constituționale arată că România reprezintă un „stâlp al democrației în Europa de Est”, indicând că niciun actor extern nu ar trebui să intervină în politica internă a țării. SENS a anunțat că a solicitat atât renumărarea voturilor în anumite circumscripții, cât și anularea alegerilor, argumentând că aceste practici ilegale afectează integritatea procesului electoral.
Biroul Electoral Central a anunțat anterior că procesul-verbal privind cele șapte partide politice care au reușit să întrunească pragul electoral la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților a fost finalizat pe 4 decembrie. Partidele care au trecut pragul electoral sunt:
Partidul Social Democrat (PSD)
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Partidul Național Liberal (PNL)
Uniunea Salvați România (USR)
S.O.S. România
Partidul Oamenilor Tineri (POT)
Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
În concluzie, respingerea contestațiilor de către BEC sugerează că alegerile parlamentare vor rămâne valide, însă dezbaterile legate de integritatea și transparența procesului electoral continuă să genereze controverse în rândul partidelor politice și al cetățenilor.