Bisonii europeni găsesc o nouă casă în Azerbaidjan

PROGRAM. Grădina Zoologică din Târgu Mureș a contribuit la eforturile de conservare și reintroducere a bizonilor europeni în habitatul lor natural din Azerbaidjan. Un bizon, o femelă din această grădină zoologică, a fost selectată pentru a face parte din grupul care va fi transportat din Berlin în Azerbaidjan în cadrul unui program de reintroducere.

Scopul programului de reintroducere

Scopul principal al acestui program este să stabilească o populație sănătoasă de bizoni europeni pe versanții sudici ai Munților Caucazului din estul Azerbaidjanului. Această inițiativă va contribui la menținerea echilibrului ecologic al ecosistemelor și va avea un impact pozitiv asupra conservării naturii. De asemenea, se va promova conștientizarea publică privind conservarea naturii și vor apărea noi oportunități pentru ecoturism și dezvoltare socio-economică sustenabilă în regiune.

Reintroducerea bizonilor europeni

Bizonii europeni sunt cea mai mare specie de mamifere indigene din Europa. Cu toate acestea, populația lor a scăzut semnificativ în secolul XX din cauza vânătorii intense și a pierderii habitatelor. În prezent, toți bizonii europeni sunt descendenți ai doar 12 indivizi, păstrați în câteva grădini zoologice sau ferme private. Principala provocare în conservarea acestor animale este nivelul scăzut al diversității genetice.

Procesul de reintroducere a bizonilor europeni a început în anii ’50 în Polonia și a fost ulterior extins în Belarus, Rusia, Slovacia, România, Polonia și Germania. În 2019, Azerbaidjan a primit primii 12 bizoni pentru reintroducere în Parcul Național Shahdag.

Etapă cu etapă

Reintroducerea bizonilor în habitatul lor natural se face etapă cu etapă. Inițial, animalele sunt plasate într-o zonă de adaptare pentru a se obișnui cu noile condiții. Ulterior, sunt transferate într-un spațiu mai larg, unde vor trăi în mod autonom, hrănindu-se cu vegetația naturală. Acompaniate de personal specializat, bizonii sunt supravegheați cu atenție pentru a se asigura că se adaptează corespunzător mediului lor natural.

O contribuție importantă la conservarea naturii

Grădina Zoologică din Târgu Mureș a fost implicată activ în această inițiativă, contribuind la conservarea acestei specii amenințate. Reintroducerea bizonilor europeni în habitatul lor natural este un exemplu semnificativ al eforturilor depuse pentru conservarea biodiversității și restaurarea ecosistemelor naturale.

Această poveste subliniază importanța conservării naturii și a eforturilor internaționale de a readuce speciile amenințate în mediul lor natural, pentru a menține echilibrul ecologic și a promova conștientizarea privind conservarea mediului înconjurător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare