BNR prognozează reducerea inflației la 4,7% până la sfârșitul anului. Politica monetară considerată eficientă

FINANȚE. Banca Națională a României (BNR) a revizuit în jos prognoza de inflație pentru finele anului curent la 4,7%, comparativ cu estimarea anterioară de 4,8%. Acest lucru indică o traiectorie de scădere a inflației mai rapidă decât se anticipa inițial în luna noiembrie. BNR se așteaptă ca inflația să atingă nivelul de 3,5% până la sfârșitul anului 2025, situându-se la limita superioară a țintei de inflație.

Inflația a crescut la 7,4% în ianuarie, de la 6,6% la finele anului precedent, pe fondul creșterii prețurilor la alimente și servicii. Anumite produse, supuse majorării taxelor indirecte, au înregistrat creșteri semnificative de prețuri în prima lună a anului 2024.

Prognoza inițială a BNR indica o inflație mai mare, de 7,5%, la finele anului anterior, însă se anticipa și o majorare a ratei anuale la începutul anului curent, având în vedere creșterea fiscalității, impact estimat acum la 0,7 puncte procentuale de către BNR. Creșterea inflației în ianuarie este explicată de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, drept rezultatul unui „efect statistic nefavorabil din partea prețurilor la energia electrică și efectul creșterii unor taxe”.

În ciuda acestor provocări, Isărescu subliniază că tendința inflației de bază, exprimată prin indicele CORE 2 ajustat, este favorabilă, cu o scădere a contribuției acesteia la indicele prețurilor de consum (IPC) de la 5,1 puncte procentuale în 2023 la 3,1 puncte procentuale în 2024.

Isărescu a remarcat că, deși România a înregistrat o creștere economică mai lentă decât țările vecine, cum ar fi Ungaria, care a înregistrat o creștere rapidă în 2021 și 2022, iar apoi a înregistrat o scădere în 2023, economia românească a reușit să evite recesiunea, cu o creștere modestă a PIB-ului de 2%.

Cu toate acestea, guvernatorul a atras atenția că situația fiscală a României este cea mai precară din regiune, datorită deficitului bugetar ridicat. Deficitul bugetar afectează deja piețele financiare, iar primele de asigurare a datoriei publice reflectă această preocupare.

Prognozele BNR reprezintă un semnal că politica monetară aplicată a fost eficientă în gestionarea inflației și a evitat scenarii mai grave pentru economia României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare