Bucharest International Film Festival 2024: ediția a XX-a promite un regal cinematografic
EVENIMENT. În perioada 19-29 septembrie 2024, Bucureștiul găzduiește cea de-a XX-a ediție a Bucharest International Film Festival (BIFF), singura competiție internațională de lungmetraj din capitală. Festivalul, un punct de reper în peisajul cultural românesc, aduce în prim-plan cele mai recente producții cinematografice premiate sau nominalizate la mari festivaluri internaționale, precum Cannes și Veneția.
Secțiuni și retrospective speciale
Ediția aniversară a BIFF cuprinde diverse secțiuni care să satisfacă gusturile cinefililor, printre care se numără: Competiția oficială de lungmetraj, Panorama, Istorie și Cinema, Autori români, precum și două retrospective dedicate unor regizori de renume: Radu Mihăileanu și Philippe Lesage.
Președintele onorific al festivalului este criticul de film Irina-Margareta Nistor, iar juriul internațional al ediției din 2024 este format din personalități marcante ale industriei cinematografice. Philippe Lesage, regizor canadian, este președintele juriului, alături de Paul Cozighian (regizor și jurnalist franco-român), Ana Ularu (actriță), Valeriu Andriuță (regizor și actor) și Marija Razgute (producătoare de film lituaniană).
Competiția oficială: filme de top, aclamate internațional
În competiția oficială de lungmetraj sunt incluse filme premiate și apreciate la nivel global. Printre acestea se numără:
“Viet and Nam” (regia Minh Quy Truong) – o dramă romantică vietnameză-filipineză
“September Says” (regia Ariane Labed) – coproducție internațională
“Blue Sun Palace” (regia Constance Tsang) – o dramă intimă în limba mandarină
“Good One” (regia India Donaldson) – dramă americană
“Black Dog” (regia Guan Hu) – producție din China
“The New Year That Never Came” (regia Bogdan Mureșanu) – tragicomedie românească
“Armand” (regia Halfdan Ullmann Tondel) – dramă norvegiană
“Stranger Eyes” (regia Siew Hua Yeo) – thriller misterios
“The Undergrowth” (regia Macu Machin) – un hibrid între documentar și ficțiune
Secțiunea Panorama și filmele de referință
În cadrul secțiunii Panorama vor fi prezentate titluri de renume, precum: “The Seed of the Sacred Fig” (regia Mohammad Rasoulof), “Slow” (regia Marija Kavtaradze), “Eternal” (regia Ulaa Salim), “Maestrul și Margareta” (regia Michael Lockshin) și altele.
Gala de Închidere Panorama va avea loc pe 29 septembrie, la Cinema Muzeul Țăranului, unde vor fi anunțate filmele câștigătoare din Competiția oficială. Cu această ocazie, regizorul Radu Mihăileanu va primi Premiul pentru Excelență.
Proiecții în locații simbolice ale capitalei
Festivalul va avea loc în patru locații din București: Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, CREART – Grădina cu filme și Cinemateca Eforie, toate fiind spații recunoscute pentru promovarea artei cinematografice.
Un eveniment de tradiție în cinematografia românească
BIFF, un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și organizat de Fundația Charta și Asociația Culturală Grigore Vasiliu Birlic, și-a câștigat un loc special în peisajul cultural românesc și internațional. La edițiile anterioare, festivalul a adus în fața publicului românesc filme și regizori de prestigiu mondial, precum Nikita Mihalkov, Amos Gitai, Rutger Hauer și Franco Nero.
Bucharest International Film Festival continuă să fie o platformă care încurajează curentele cinematografice emergente, promovează tinerii realizatori și celebrează excelența în arta filmului.