Bugetul pentru 2024: Educația în centrul atentiei cu o creștere semnificativă

BUGET. Conform datelor obținute de la Economedia, bugetul alocat Ministerului Educației în anul 2024 va înregistra o creștere remarcabilă de 61%, ajungând la 21,8 miliarde lei peste execuția bugetară din 2023. Această majorare substanțială reflectă angajamentul guvernului de a consolida sistemul de învățământ, în concordanță cu declarațiile prim-ministrului Marcel Ciolacu.

Alte ministere vor beneficia și ele de creșteri semnificative:
-Ministerul Sănătății: +36% (4,7 miliarde lei față de execuția din 2023)
-Ministerul Finanțelor: +28% (2 miliarde lei)
-Ministerul Apărării: +11% (4 miliarde lei)
-Ministerul Mediului: +31% (615 milioane lei)
-Ministerul Transporturilor: 30 miliarde lei buget total (+27%, respectiv +6,4 miliarde lei)
-Ministerul Economiei: +105% (668 milioane lei)

Anunțând aceste majorări, prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat intenția de a aloca resurse substanțiale pentru sectorul educației. Totuși, există o neclaritate referitoare la cifra de 60% menționată, deoarece bugetul Ministerului Educației pentru 2024, în urma creșterii de 61%, este estimat la aproximativ 57,5 miliarde lei. Acest aspect poate fi explicat prin includerea componentei PNRR (Planului Național de Redresare și Reziliență) în buget, reducând astfel alocația din fonduri naționale.

Prin aceste măsuri, guvernul urmărește să asigure resursele necesare pentru îmbunătățirea calității învățământului și pentru modernizarea infrastructurii educaționale. Cu toate acestea, este important să se țină cont de evoluțiile ulterioare în procesul de aprobare parlamentară și de implementare a bugetului pe anul 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare