BUSINESS PANDEMIC – Metamorfoza șacalilor economici: cine și cu cât vinde materiale de protecție COVID-19 în școlile din Târgu Mureș

CONTRACT DE 12 MILIOANE DE LEI. SIAT Consulting Service, un sereleu din București înregistrat de poveste, în apartementul unui bloc de pe strada Ileana Cosânzeana, a descoperit, ca Făt Frumos al businessului pandemic, merele de aur din Târgu Mureș.

 

Firma, care are un singur angajat și care în 2019 a raportat o cifră de afaceri de aproape 700.000 de lei (cea mai mare din istoria societății, după ce anul anterior nu a făcut nimic – cifra de afaceri în 2018: 0 lei), se ocupa, fără prea mare succes, cu protecţia datelor cu caracter personal, însă în anul 2020 a dat lovitura, speculând teama creată de pandemie și făcând, ca orice întreprinzător politico-vizionar,  35 de contracte cu autorități publice.

 

Au dat de toate deși nu produc nimic (mănuși, dezinfectanți, măști de protecție, viziere şi combinezoane). Sigur, la prețuri gonflate (de pildă, măștile chirurgicale le vindeau cu 5 lei/bucată, în perioada în care prețul standard disponibil pe site-uri de retail era de 2 lei/bucată). De amorul conversației, să considerăm că a fost inspirată și, cum zice poporul, „nu-i prost cine cere, ci e prost cine dă” – numai că-n acest caz, s-au dat (bani mulți) din banii publici.

 

De dragul informațiilor complete, să devoalăm și identitatea acestor intermediari inspirați: firma are doi asociați, Alexandru Ilie şi Emilian Ionuţ Ilie (40 de ani), cel din urmă fiind în 2016 candidat PRU (partid controlat de cuplul Bogdan Diaconu & Sebi Ghiță, fostul pesedist fugit în Serbia – dacă nu vi-l amintiți, e partidul cu Patrula Vlad Țepeș) la alegerile locale și la cele parlamentare (la… Buzău). Emilian Ionuț Ilie, originar din Caracal (jud. Olt), de profesie inginer, este fost inspector și consilier la Primăria Sector 6 București.

 

De ce ne consumăm timpul povestindu-vă despre inspirația matamorfozaților din protectori de date în intermediari de produse de protecție sanitară din acest sereleu bucureștean, transformat de pandemie din sărac în bogat? Pentru că, din acest an, este cel care livrează în unitățile școlare din Târgu Mureș materiale de protecție pentru combaterea COVID-19. Sigur, sereleul a câștigat o licitație în acest sens, a semnat în 15 ianuarie 2021 cu edilul Soós Zoltán contractul (făcut pe o perioadă de 3 ani – a fost primul contract semnat de Soós în primul său an întreg ca primar) și recent (în 4 martie 2021) a primit și prima comandă de la autoritatea locală – în urma căreia va încasa circa 65.000 de lei (sumă care conține TVA).

 

Această primă comandă este o picătură-ntr-un ocean financiar, pentru că, spune contractul, valoarea maximă (până la care se poate merge) este de… 12 milioane de lei (sumă care include TVA și pentru care sereleul inspirat ar trebui să livreze 1 milion de măști de protecție, 2 milioane de mănuși, 100.000 de măști FPP2, 1.000 de viziere de plastic, 500 de acoperitori de pantofi, 500 de combinezoane și 200 de termometre tip pistol).

 

Practic, v-am anunțat prin prezenta scriere că unitățile școlare din municipiul Târgu Mureș sunt bine protejate, de oameni serioși, și că se respectă sloganul optimist #totulvafibine.

 

Cătălin VISCHI

 

 

 

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare