CA-N DIVORȚUL PRIGOANĂ & BAHMUȚEANU – După ezitări și reveniri, Romgaz a reziliat contractul pentru construcția centralei de la Iernut

REZILIEREA DE NOAPTE BUNĂ. E oficial, Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA a reziliat contractul cu asocierea spaniolo-română Duro Felguera SA & Romelectro SA pentru construirea centralei termoelectrice de la Iernut. Decizia, avizată de directorul general Aristotel Marius Jude, a fost înregistrată în noaptea trecută, la ora 21.27, la Bursa de Valori București, producătorul de gaze naturale motivând rezilierea prin “nefinalizarea în termen, de către executant, a lucrărilor de construcții și punere în funcțiune a obiectivului de investiții”.

 

De asemenea, Romgaz a precizat că la termenul de suspendare a notificării de reziliere (care a fost prelungit de mai multe ori), părțile nu au ajuns la un acord care să asigure finalizarea și punerea în funcțiune “în termen cât mai scurt posibil” a centralei de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze,

 

Inițial, în urmă cu circa două luni, Romgaz a reziliat unilateral contractul, dar  Duro Felguera SA au dat în judecată producătorul de gaze naturale, iar Romgaz a suspendat rezilierea, acordând 5 termene pentru găsirea unei soluții. N-au găsit-o.

 

Conform contractului din 2016, în valoare de 268 de milioane de euro + TVA (din care peste 66 de milioane de euro este finanțare europeană nerambursabilă), consorţiul spaniolo-român trebuia să finalizeze noua termocentrală de la Iernut la sfârşitul anului 2019 – Duro Felguera trebuie să furnizeze echipamentele principale și să facă ingineria de bază, iar Romelectro trebuie să facă lucrările de construcţii-montaj, partea de inginerie de detaliu şi să livreze echipamentele auxiliare.

 

Investiția n-a fost finalizată nici în 2019, nici în 2020 (când a expirat și cel de-al doilea contract al cărui termen de finalizalizare a fost prelungit). În cazul în care termocentrala de la Iernut nu se finalizează în acest an, ministrul Energiei a precizat că România trebuie să ramburseze UE peste 60 de milioane de euro, primite prin Planul Naţional de Investiţii.

 

Proiectul centralei de la Iernut a fost atribuit de Romgaz în 2016, termenul iniţial pentru livrarea investiţiei fiind 2019. Din valoarea de 269 milioane de euro a contractului, 69 de milioane de euro vin prin intermediul Planului Naţional de Investiţii, bani care, în absenţa unui acord, ar fi trebuit returnaţi de companie.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN

1 comment
  1. Daca banii nu s-au furat vor fi rambursati.Daca s-au furat sa speram ca justitia “impartiala” va recupera de la hoti.Daca nu atunci cei implicati in furt vor ramane cu averile construite pe hotie,iar populatia va achita banii cum a facut-o de fiecare data.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare