Calendar ortodox 4 martie 2024 – Sfântul Gherasim de la Iordan

Este sărbătoare importantă pe 4 martie pentru creștinii ortodocși. În această zi este prăznuit unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți, cel care a îmblânzit un leu fioros.

Este o poveste interesantă despre Sfântul Gherasim de la Iordan. Acesta a trăit în secolul al VII-lea. După ce s-a călugărit, s-a retras în pustiul Tebaidei unde a întemeiat un așezământ monahal, prezent și în zilele noastre. Atât de mult s-a împărtășit de viață dumnezeiască, încât și fiarele sălbatice i se supuneau.

Într-o zi, pe când mergea prin pustia Iordanului, a întâlnit un leu fioros care răgea cumplit din cauza că îi intrase în labă un spin. Sfântul Gherasim îi scoate spinul și din acel moment leul nu-l mai părăsește pe Cuvios, îl urmează pretudindeni, că un adevărat ucenic.

În acel timp, la mănăstire, Părinții aveau un catâr cu ajutorul căruia aduceau apă de la răul Iordan. Cuviosul Gherasim l-a pus pe leu să îl păzească pe catâr.

Leul îndeplinea cu bucurie această sarcină. Însă, într-o zi, leul s-a depărtat cam mult de catâr și a adormit. Câțiva negustori, trecând cu o caravană de cămile pe acolo și văzând catârul singur, l-au luat și și-au continuat drumul.

Cuviosul Gherasim, văzând că lipsește de la mănăstire catârul și crezând că leul l-a mâncat, i-a spus acestuia: „lucrul pe care îl făcea catârul îl vei face tu, slujind trebuințele mănăstirii“. Și leul s-a făcut de îndată ascultător și căra zi de zi apă de la Iordan pentru mănăstire.

După o vreme, negustorii s-au întors pe același drum. Și pe când treceau Iordanul, s-au întâlnit cu leul care împlinea lucrul catârului. Negustorii, văzând leul, s-au speriat și au fugit. Leul a luat catârul de frâu și s-a întors la Sfântul Gherasim și cu câteva cămile.

Cuviosul Gherasim s-a bucurat de cele petrecute, nu atât pentru că își recuperase catârul, ci mai ales pentru faptul că a cunoscut că leul nu a mâncat catârul.

Cuviosul Gherasim l-a eliberat pe leu de sarcinile pe care le primise. Cu toate acestea leul, deși părăsise mănăstirea, venea o dată pe săptămână la Cuviosul Ghersim, plecandu-și capul înaintea lui, ca și cum i s-ar fi închinat.

După ce Sfântul Gherasim a trecut la cele veșnice, leul s-a dus la mormântul lui, și, răcnind cu putere, a murit. În așezământul monahal de la Ierihon, Sfântul Gherasim a așezat anumite rânduieli în mănăstire, potrivit cărora cinci zile din săptămână, monahii trebuiau să șadă în chiliile lor și să împletească coșnițe și preșuri din trestie. În tot acest timp, ei nu trebuiau niciodată să aprindă focul și să se hrănească doar cu puțina pâine uscată și curmale.

Ușa chiliei trebuia să rămână în permanenta deschisă, că oricine ar fi vrut să poată să intre și să ia orice dorește. Sâmbăta și duminica ei trebuiau să se adune în biserica mănăstirii. În aceste zile ei aveau masa de obște cu puține legume și puțin vin spre slava lui Dumnezeu.

Fiecare monah aducea la picioarele starețului lucrul lui săvârșit peste săptămână. Fiecare monah avea o singura haina. Sfântul Gherasim însuși se conforma acestor rânduieli, fiind un exemplu pentru toți, scrie crestinortodox.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare