Calendar ortodox 5 ianuarie 2024: ajunul Bobotezei, ziua așteptată a Deschiderii Cerurilor

SĂRBĂTOARE. Fiecare an, pe 5 ianuarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Ajunul Bobotezei, o zi specială marcată de post negru pentru a primi binecuvântarea apei sfinte la Bobotează. Tradiția susține că respectarea acestui obicei aduce protecție divină și ferire de necazuri pe tot parcursul anului.

În Ajunul Bobotezei, credincioșii țin post negru, abținându-se de la mâncare și băutură. Se spune că în cazul în care această zi cade într-o duminică sau sâmbătă, postul negru nu este obligatoriu. Mulți creștini aleg să nu consume nimic în această zi, pregătindu-se astfel să primească Agheasma Mare.

Postul este ținut până la ceasul al IX-lea, după care se consumă doar fructe și legume uscate sau fierte, fără untdelemn. Agheasma Mare este băută timp de opt zile, începând de la Bobotează până pe 14 ianuarie inclusiv, marcând astfel încheierea praznicului cu slujbe și cântări specifice Bobotezei, precum și în zilele de post, la recomandarea duhovnicului.

Ajunul Bobotezei are o semnificație deosebită, pregătind credincioșii pentru o mare minune: atingerea Domnului de către om. Scopul postului în această zi este de a ne pregăti pentru întâlnirea dintre Creator și creatură, o realitate subliniată de însemnătatea duhovnicească a acestei perioade, conform doxologia.ro.

În această zi, are loc slujba Aghiasmei Mari, o ceremonie în care preoții sfințesc apa, mergând la casele credincioșilor. Consumul apei sfințite, însoțit de post și rugăciune, reprezintă un act duhovnicesc profund. Biserica a rânduit acest post de o zi pentru a aduce reculegere spirituală și pentru a ne apropia cât mai conștient de iubirea lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare