Calendarul reformei pensiilor din România: pensiile speciale până în decembrie, toate pensiile până în martie

ECONOMIE. Guvernul României trebuie să se ocupe doar de așa-numitele pensii speciale până la sfârșitul lunii decembrie, în cadrul Strategiei Naționale de Relansare și Reziliență (PNRR), în timp ce termenul limită pentru o nouă lege a pensiilor este sfârșitul primului trimestru din 2023, a declarat liderul social-democrat Marcel Ciolacu.
 
Consultanții Băncii Mondiale vor întocmi un raport care va fi folosit ca temei pentru reforma sistemului de pensii și pentru o nouă lege a pensiilor, a adăugat el.
 
Banca Mondială ar urma să prezinte acest studiu pe 24 octombrie, în timp ce ministrul Muncii, Marius Budăi, îi va prezenta premierului Nicolae Ciucă rezultatul dezbaterilor interministeriale privind pensiile speciale.
 
“Să vedem raportul Băncii Mondiale”, a spus Marcel Ciolacu, întrebat în ce stadiu se află reforma pensiilor, în condițiile în care România are acest lucru ca o piatră de hotar în PNRR. El a mai precizat că nu există riscul ca România să rateze această țintă.
 
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat joi la Bruxelles cu cât ar trebui majorate pensiile, că ar trebui să existe o creștere care să compenseze în mare măsură inflația care a ajuns la peste 15%. Șeful statului a avansat un procent de majorare de până la 15%, însă a specificat că nu știe dacă bugetul de stat ar permite acest lucru.
 
Referitor la mărirea salariilor, preşedintele Iohannis a precizat că acestea trebuie corelate cu inflaţia crescută, la fel ca pensiile, deoarece nu e corect ca populaţia să plătească preţul crizelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare