Camerele audio-video în sălile de clasă vor fi instalate doar cu acordul părinților

ACORD. Potrivit noii Legi a învățământului preuniversitar, camerele de supraveghere audio-video nu vor fi instalate în sălile de clasă dacă majoritatea părinților nu sunt de acord cu această măsură. Conform noii legi, școlile au dreptul să decidă asupra instalării acestor sisteme de supraveghere audio-video după ce au consultat cadrele didactice, părinții sau elevii majori.

Articolul 66 al noii legi specifică că unitățile de învățământ pot instala camere de supraveghere audio-video în urma consultării cu părinții, profesorii sau elevii majori, în scopul asigurării securității persoanelor, a bunurilor și a valorilor. Totuși, aceste camere nu vor fi instalate în sălile de clasă unde majoritatea părinților exprimă dezacordul scris în cadrul contractului educațional. Această prevedere nu se aplică în cazul instalării camerelor audio-video în zonele exterioare ale clădirii, pe holuri, în săli de mese sau săli de festivități.

Școlile cu camere de supraveghere audio-video trebuie să asigure funcționarea corespunzătoare și continuă a acestor sisteme pe toată durata desfășurării activităților cu elevii. De asemenea, ele trebuie să angajeze personal autorizat pentru organizarea și funcționarea sistemului, precum și să asigure păstrarea înregistrărilor în condiții de siguranță și confidențialitate pentru o perioadă de 30 de zile.

Accesul la înregistrări trebuie să fie permis părinților, directorului școlii, reprezentanților direcțiilor județene de învățământ preuniversitar, reprezentanților Ministerului Educației, psihologului/consilierului școlar și personalului medical. Cererile scrise pentru acces la înregistrări trebuie să fie justificate și să includă perioada de timp pentru care se solicită înregistrările.

De asemenea, legea specifică că înregistrările audio-video nu pot fi comercializate și nu pot fi făcute publice. Unitățile de învățământ trebuie să garanteze caracterul confidențial și privat al acestor înregistrări. Încălcarea dreptului la protecția datelor cu caracter personal este sancționată conform legii. Ministerul Educației va elabora norme specifice privind instalarea camerelor audio-video și poate facilita achiziționarea de sisteme de supraveghere.

Cele două legi ale educației, Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior, vor intra în vigoare la data de 2 septembrie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare