Când își primesc profesorii primele de carieră didactică și profesională și ce pot cumpăra cu banii primiți

ÎNVĂȚĂMÂNT. Profesorii și angajații din școli și universități care au activat în anul școlar 2023-2024 își vor primi primele de carieră didactică și profesională în luna octombrie 2024. Listele cu beneficiarii acestor prime trebuie finalizate de către școli și universități până vineri, 20 septembrie 2024, urmând ca acestea să fie trimise la Ministerul Educației până pe 25 septembrie.

Modificările recente ale ordonanței nr. 58/2023 clarifică cine primește aceste prime în următorii cinci ani. Documentul inițial menționa doar personalul din învățământ „aflat în activitate în anul școlar 2022-2023,” dar amendamentele adoptate recent includ și profesorii activi în anul școlar 2023-2024.

Primele vor fi disponibile pe carduri electronice începând din luna octombrie, și vor putea fi utilizate până în octombrie anul următor. Ministerul Educației trebuie să trimită listele finale către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene până pe 30 septembrie.

Ce sunt primele de carieră didactică și profesională?
Prima de carieră didactică are o valoare de 1.500 de lei net, bani care pot fi folosiți pentru:

cursuri de pregătire profesională,
achiziționarea de echipamente IT,
cărți de specialitate,
acoperirea altor nevoi didactice individuale (până la 30% din sumă).

Pe de altă parte, prima de carieră profesională se acordă personalului administrativ și are ca scop susținerea participării acestora la cursuri de pregătire profesională și acoperirea nevoilor specifice activității.

Cine sunt beneficiarii?
Cadrele didactice, personalul nedidactic și administrativ care au lucrat în anul școlar/universitar 2023-2024 sunt eligibili pentru aceste prime. Acestea se vor acorda pentru toți angajații din învățământul preuniversitar și universitar, atâta timp cât s-au aflat în activitate în anul școlar trecut.

Primele oferă cadrelor didactice și personalului administrativ oportunitatea de a-și îmbunătăți abilitățile profesionale și de a acoperi anumite cheltuieli legate de carieră, contribuind la creșterea calității actului educațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare