Cardul de Sănătate în 2024: termenul de valabilitate extins și procedura de schimbare

SĂNĂTATE. Cardul de sănătate, implementat în 2013, a devenit un element crucial în sistemul medical românesc, asigurând transparenta și eficiența utilizării fondurilor în asigurările sociale de sănătate. Cu o valabilitate inițială de cinci ani, cardurile au devenit esențiale pentru accesul la servicii medicale decontate de sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Despre cardul de sănătate
Cardul național de sănătate este emis pentru cei care au împlinit 18 ani și pentru cei care devin asigurați ulterior emiterii inițiale a cardurilor. Procedura de primire este simplă, iar pe site-ul CNAS se poate verifica existența unui card. Conținând informații precum nume, dată de naștere și cod unic de identificare, acesta permite accesul la servicii medicale decontate.

Cardurile de sănătate în 2024
Pandemia de Covid-19 a determinat Guvernul să prelungească valabilitatea cardurilor cu 7 ani. pentru cele care expirau în 2021. Valabilitatea cardurilor emise până la 31 iulie 2018 a fost extinsă la șapte ani, recunoscute digital timp de doi ani după expirare. Cardurile noi, emise din august 2018, au o valabilitate inițială de șapte ani.

Preluarea și valabilitatea cardurilor
CNAS a anunțat că cardurile emise până la 31 iulie 2018 au o valabilitate prelungită la șapte ani. Pentru cele emise înainte de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate este 31 decembrie 2019. Cardurile noi au o durată de valabilitate de șapte ani de la emitere. Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate recunoaște cardurile și după expirare, având certificate digitale valabile 7 ani.

Schimbarea cardului în 2024
Cu o durată de valabilitate de șapte ani, cardurile emise în 2013 sunt valabile până în 2027, iar cele din 2014 până în 2028. Pentru a obține un nou card, se depune o cerere, o copie a actului de identitate, dovada plății și, dacă e cazul, o declarație de împuternicire.
Rescrierea cardului se realizează automat la medicul de familie, prelungindu-i-se perioada de valabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare