Cardurile sociale vor fi încărcate cu o nouă tranșă de 250 de lei în august, sumă ce poate fi folosită exclusiv pentru achiziționarea de alimente

AJUTOR. Românii vor primi un sprijin financiar în valoare de 250 de lei în luna august, sumă ce poate fi folosită exclusiv pentru achiziționarea de alimente. Detaliile au fost furnizate de către Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, în legătură cu ajutorul acordat persoanelor cu venituri reduse.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a alocat aproximativ 625 milioane de lei pentru alimentarea cu suma de 250 de lei pe cardurile sociale destinate românilor vulnerabili. Conform listelor centralizate de beneficiari eligibili întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în jur de 2,5 milioane de persoane vor primi aceste vouchere sociale.

„Este pentru prima dată când se oferă suma de 250 de lei pe cardurile destinate achiziționării de alimente, o necesitate majoră pentru persoanele cu venituri mici. Această măsură vine într-un moment în care prețul produselor de bază înregistrează o scădere medie de 25%. Astfel, acțiunile de sprijin pentru puterea de cumpărare a celor vulnerabili au un impact pozitiv, asigurându-le accesul la aceleași produse la un cost mai mic. Până la data de 15 august, aproximativ 2,5 milioane de carduri „Sprijin pentru România” vor fi încărcate cu această tranșă de 250 de lei, pentru ca beneficiarii să beneficieze rapid de această asistență. Programul „Sprijin pentru România” este în desfășurare de mai mult de un an, iar în acest interval, aproximativ 2,5 milioane de români aflați în situații dificile au primit sprijin financiar pentru achiziționarea de alimente și mese calde”, a subliniat Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Cei care sunt eligibili pentru voucherele sociale și nu au primit suma de 250 de lei pe cardul lor pot lua legătura cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale sau cu instituțiile subordonate acestuia (case teritoriale de pensii/agenții județene pentru plăți și inspecție socială).

Conform Ordonanței de Urgență 63/2022, beneficiarii voucherele sociale pentru alimente și mese calde sunt pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii înregistrți în cadrul caselor de pensii sectoriale și beneficiarii drepturilor acordate pe baza legilor cu caracter special. Acestea sunt plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale și au venituri lunare de până la 1.500 lei pentru anul 2022, respectiv până la 1.700 lei pentru anul 2023.

De asemenea, lista de beneficiari include persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii realizate lunar sunt până la 1.500 lei pentru anul 2022, respectiv până la 1.700 lei pentru anul 2023. Familii cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri pe membru de familie sunt de până la 600 lei pentru anul 2022, respectiv până la 675 lei pentru anul 2023, beneficiază de cardurile sociale. Același sprijin financiar este oferit și familiilor monoparentale cu venituri similare. Familii și persoane singure care au dreptul la ajutor social, precum și persoanele fără adăpost conform legislației în vigoare, sunt, de asemenea, incluse în lista beneficiarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare