Carlos Blanco Fadol de Radu Chiruță

CARICATURĂ. Carlos Blanco Fadol este un etnomuzicolog, compozitor, multi-instrumentist, cantautor, colecționar, inventator de instrumente muzicale, poet, scriitor și umanist spaniol-ruguayan cu o carieră recunoscută la nivel internațional. El deține o colecție unică de instrumente muzicale etnice și este fondatorul celor trei muzee de muzică etnică din Spania. A fost nominalizat de două ori la Premiile Prințului de Asturias.

Născut în Uruguay, Carlos Blanco Fadol a emigrat la vârsta fragedă de 20 de ani, renunțând la studiile universitare pentru a porni într-o călătorie de învățare personală care l-a purtat pe cinci continente. În călătoriile sale, a dezvoltat o vastă operă muzicală și a creat o colecție impresionantă de peste 4.000 de instrumente muzicale etnice din 150 de țări de pe cinci continente. A excelat, de asemenea, în domeniul literar, în crearea de noi metodologii muzicale pentru persoanele cu dizabilități, în inventarea de instrumente și în proiecte altruiste.

Carlos Blanco Fadol este cunoscut pentru producția sa muzicală și literară remarcabilă. În calitate de autor, a publicat mai multe cărți1, printre care Enciclopedia instrumentelor muzicale2 și lucrarea bilingvă Ethnic Musical Instruments of the World. Producția sa literară include reflecții în Reflecții la marginea drumului și cărți de poezie precum Caracola de los vientos. În plus, seria sa de povestiri La sonrisa oculta de la música3 a primit premiul Caligrama Talento Award în 2014 și The International Latino Book Award în 2022.

În domeniul muzical, a înregistrat mai mult de douăzeci de albume. De asemenea, a compus coloane sonore pentru filme și a fost un inovator în crearea și utilizarea instrumentelor muzicale adaptate pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

În calitate de autor, a publicat numeroase cărți, de muzică, poezie, gânduri și povestiri. Printre acestea se numără: “Cărți și cărți”:

Enciclopedia instrumentelor muzicale — utilizată în al treilea ciclu de învățământ din Spania. Premiată la La Bambouseraie din Cévennes, Franța.

Instrumentos Musicales Étnicos del Mundo – lucrare bilingvă (engleză și spaniolă), candidat la Premio Nacional de la Música în Spania.

Todo sobre música en caña y bambú-Diseminarea relevantă achiziționată în școli și universități.

Reflexiones a orillas del camino – aforisme, prima ediție.

Reflexiones a orillas del camino, ediția a doua, câștigătoare a Premio Talento, Spania.

Caracola de los vientos… Carte de poezii.

La sonrisa oculta de la música– Carte de povestiri premiată cu Premio Talento de Caligrama, Spania și The International Latino Book Award în 2022, la Los Angeles, Statele Unite.

Invențiile muzicale ale lui Blanco Fadol- relatează cu umor peripețiile inventatorului și ale creațiilor sale.

 

Urmărește-l pe Radu Chiruță aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare