Cartea electronică de identitate preluarea cererilor începe în București și în întreaga țară de pe 20 martie 2025

CARTE DE IDENTITATE. România se pregătește pentru un salt semnificativ în modernizarea sistemului său de identitate, odată cu lansarea cărții electronice de identitate (CEI). Începând cu 20 martie 2025, serviciile de evidență a persoanei din București și din toate județele vor începe preluarea cererilor pentru obținerea acestui nou act de identitate, conform unor acte normative recent pregătite de Ministerul Afacerilor Interne.

Până în prezent, CEI a fost disponibilă doar în județul Cluj, iar autoritățile au experimentat unele întârzieri în implementarea acestei soluții la nivel național. Însă, în urma optimizărilor necesare, programul se va extinde, oferind astfel cetățenilor oportunitatea de a beneficia de un document modernizat.

Începând cu 20 martie, vor putea solicita cartea electronică de identitate toate persoanele cu vârsta de peste 14 ani. După această dată, se preconizează că, de la 2 iunie 2025, CEI va deveni disponibilă și pentru minorii cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani. De asemenea, cei care nu doresc să opteze pentru varianta electronică vor putea solicita, începând cu 20 mai 2025, cărți de identitate simple în noul format.

Cartea electronică de identitate va conține informații esențiale, precum numele, prenumele, data nașterii, codul numeric personal și o fotografie a titularului. Un aspect inovator al acestui document este includerea unui cip, care va stoca amprente digitale și o amprentă facială, sporind astfel securitatea și prevenind frauda.

Noile cărți de identitate vor avea dimensiunea unui card bancar, iar cetățenii vor avea opțiunea să aleagă între acte cu cip și acte simple, fără cip, având în vedere că cele din urmă nu vor putea fi folosite pentru a călători în afara țării. Cetățenii români vor avea nevoie de pașaport, care va conține de asemenea un cip, pentru a ieși din țară.

Un alt aspect important al programului este că primii 5 milioane de cetățeni care vor solicita CEI vor fi scutiți de plata taxei de emitere, iar costurile vor fi acoperite prin intermediul unei linii de finanțare asigurate de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Autoritățile estimează că, în decurs de două luni de la 20 martie, ar putea finaliza complet emiterea cărților electronice de identitate în întreaga țară, ceea ce va reprezenta un pas semnificativ în îmbunătățirea infrastructurii administrative și în facilita accesul cetățenilor la servicii digitale eficiente.

Cetățenii sunt încurajați să se informeze cu privire la pașii necesari pentru a obține noul act de identitate, dat fiind că aceasta reprezintă o schimbare majoră care va afecta întreaga societate românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare