Casa Regelui Charles din Viscri se redeschide pentru vizitare, oferind o expoziție inedită

TURISM. Casa Regelui Charles III din Viscri a deschis din nou porțile publicului pentru un nou sezon de vizitare. În această ocazie, șura reconvertită a proprietății tradiționale săsești găzduiește o expoziție inedită intitulată “The Darkness Within, Copșa Mică 1988 – 1995”, realizată în premieră în România de către fotograful britanic Barry Lewis. Această expoziție explorează impactul industrializării forțate asupra oamenilor și a mediului înconjurător prin intermediul a 42 de fotografii selectate din vizitele fotografului în zonă atât înainte de 1989, cât și în anii care au urmat.

Barry Lewis își amintește că s-a întors în Transilvania în ianuarie 1990, fiind martor la o iarnă aspră și înghețată. Observând schimbarea culorii zăpezii și întâlnind ciobani cu turme de oi albe înnegrite în apropierea orașului Copșa Mică, a înțeles că lucrurile nu s-au schimbat în bine. Prin fotografiile sale evocatoare, Lewis surprinde dezolarea și reziliența locuitorilor orașului în mijlocul întunericului generat de fabricile Carbosin și Sometra.

Munca sa, ulterior publicată în revista Life și distinsă cu prestigiosul premiu Leica Oskar Barnack (LOBA), evidențiază costul uman al industrializării iresponsabile și poate fi un prilej de reflecție asupra nevoii de justiție în probleme de mediu în România post-revoluționară.

Aceasta este a doua expoziție a lui Barry Lewis în Casa Regelui Charles III din Viscri, după seria de portrete fotografice inedite ale unor artiști români prezentată în toamna anului 2023. Expoziția a fost curatoriată în colaborare cu fotograful Ionuț Macri și este un apel la revizitarea și conștientizarea unor adevăruri ascunse în perioada comunistă pentru a nu fi uitate sau repetate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare