Cât de înalt trebuie să fie gardul dintre doi vecini. Legea specifică în mod clar înălțimea

REGLEMENTĂRI. Gardul dintre vecini a fost dintodeauna o problemă mare la români. De foarte multe ori s-a ajuns în instanță din cauza gardului, dar au fost cazuri când s-a ajuns chiar și la spital. Care este înălțimea maximă pe care o poate avea gardul dintre vecini. Legea e clară. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă când vine vorba de despărțitorul dintre proprietăți.

Construirea unui gard între vecini este necesară pentru evitarea intrării nelegale pe terenul dumneavoastră, respectiv pentru exploatarea terenului în mod nelegitim, precum și pentru protecție care este primordială înaintea oricăror argumente.

Cei care nu găsesc o rezolvare pentru gardul dintre ei ajung să se adreseze instanței. Cu această ocazie se constată chiar și o suprapunere de terenuri, astfel că lucrurile se complică și mai tare.

Potrivit legii, nu suntem obligați ca fiecare proprietate să fie împrejmuită de un gard. Legea spune că îngrădirea proprietății este un drept și nu o obligație.

De asemenea, reglementarile de urbanism din unele zone ale țării pot permite sau nu ridicarea unui gard de o anumită înălțime, dar legea stipulează că practic peste înălțimea de 2 metri nu se pot construi decât dacă regulamentele de urbanism indică condiții derogatorii.

În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului.

Ce spune legea?

Astfel, înălțimea gardului dintre vecini este de maximum 2 metri cu derogările de rigoare. Astfel, un gard despărțitor între vecini nu trebuie să încalce nici dreptul la proprietate și posesie al vecinului și nici nu trebuie să fie amplasat doar pe o singură parte a unei proprietăți și în același timp trebuie să permită și scurgerea apei de pe el, pe ambele fonduri de proprietate”, arată Art. 662 alin. 2 Cod Civil- (2).
În ceea ce privește construcția gardului dintre proprietăți, acesta trebuie să fie construit în mod obligatoriu de către ambii vecini.

Oricare dintre vecini îi poate obliga pe proprietarii fondurilor învecinate să contribuie la construirea unei despărţituri comune, mai arată Articolul 662.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare