Cât va obține România din cele 7 mld. de euro din noua linie de finanțare lansată de Comisia Europeană

FINANȚARE. Marți, Comisia Europeană a anunțat lansarea unei noi linii de finanțare în valoare de 7 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură în domeniile transporturi, energie și digital. Această inițiativă vine în sprijinul dezvoltării infrastructurii esențiale în Uniunea Europeană și în țările partenere, inclusiv Ucraina și Republica Moldova.

România are șansa de a beneficia de o parte semnificativă a acestor fonduri, deoarece un procent însemnat din exporturile ucrainene tranzitează teritoriul nostru. Acest lucru se datorează rețelei sale de transporturi bine dezvoltate și conexiunilor la infrastructura europeană.

Mai mult, aceasta reprezintă o oportunitate de finanțare importantă pentru Ucraina și Republica Moldova, deoarece, pentru prima dată, aceste țări vor putea accesa fonduri europene în aceleași condiții ca statele membre ale Uniunii Europene. Aceasta se aplică în special proiectelor care sunt parte a “coridoarelor de solidaritate”, care facilitează exporturile ucrainene prin statele membre ale UE.

Începând cu mai 2022 și până în prezent, Ucraina a exportat peste 53 de milioane de tone de produse agricole prin aceste coridoare de solidaritate. Aceasta a generat un venit total de aproximativ 38 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a subliniat impactul pozitiv al acestor coridoare de solidaritate: “Atunci când am lansat aceste coridoare de solidaritate, ele au facilitat transportul a 2 milioane de tone din exporturile ucrainene de cereale, semințe oleaginoase și produse conexe. În luna august a acestui an, această cifră a crescut la 4 milioane de tone. Cu toate că am avut provocări, cum ar fi blocaje, capacitate limitată și costuri logistice mai mari, am avut și parteneri care au dat dovadă de angajament și, cel mai important, de solidaritate. Solidaritatea a condus la o cooperare fără precedent între statele membre ale UE și țări terțe, cum ar fi România și Republica Moldova, în dezvoltarea infrastructurii de transport, în special pe segmentul Dunării.”

Această inițiativă reflectă angajamentul Uniunii Europene de a sprijini dezvoltarea infrastructurii critice și de a consolida colaborarea cu țările partenere pentru a promova o infrastructură mai eficientă și durabilă în domeniile transporturilor, energiei și digitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare