CBRE: România, una dintre cele mai competitive piețe de retail din Europa Centrală și de Est. Trei factori care îi atrag pe jucătorii din industrie

RETAIL. România este una dintre cele mai competitive țări din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește piața de retail. Dezvoltarea amplă a spațiilor comerciale, dar și apetitul crescut al românilor pentru cumpărături au încurajat noi companii din diverse industrii să se extindă sau să intre pe piața locală, potrivit raportului CBRE România – “Market Outlook 2023”, lider global pe piața de consultanță imobiliară.

Anul trecut, 17 branduri noi au intrat pe piața românească, iar cele mai multe dintre ele au ales Bucureștiul ca primă locație din țară pentru a deschide magazine. Printre cele mai importante intrări se numără Primark, Converse sau Foot Locker, care și-au inaugurat magazinele în centre comerciale.

După un an 2022 extrem de bun pentru retail, cu rezultate care depășesc nivelul înregistrat în 2019, un an de referință pentru industrie, piața își continuă evoluția firească și intră în planurile unor retaileri internaționali, dar și a unor noi dezvoltatori pe piață, nișați pe sectorul parcurilor de retail. În plus, apar noi oportunități pe piață pentru dezvoltatori, având în vedere că spațiile comerciale disponibile sunt în mare parte închiriate, rata de neocupare este de 3% în mall-uri și chiar mai mică în parcurile de retail“, a declarat Carmen Ravon, Head of Retail Occupier CEE, CBRE.

Stocul de spații comerciale moderne din România a înregistrat un volum total de aproximativ 4,08 milioane mp în 2022, după ce anul trecut au fost inaugurate 11 noi parcuri de retail. Livrările anuale se ridică la 86.700 mp închiriabili, din care Bucureștiul a atras 41%, cu trei spații de retail nou construite, în timp ce marea majoritate a spațiilor au fost dezvoltate în orașe mici, dar amplasate strategic în apropierea unor capitale de județ precum Iași, Timișoara sau Craiova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare