Ce băutură alcoolică se elimină cel mai rapid din organism și când poți conduce în siguranță

SĂNĂTATE. Mulți consumă băuturi alcoolice cu diverse concentrații de alcool, însă trebuie să fie conștienți de faptul că alcoolul rămâne în organism mai mult timp decât cred. Șoferii ar trebui să fie deosebit de atenți, deoarece chiar și cu multe ore înainte de a urca la volan, alcoolul din organism poate afecta abilitatea de a conduce în siguranță.

De exemplu, un litru de vin băut ajunge să fie eliminat din sânge în aproximativ 7-9 ore, în timp ce un pahar de vin, de 250 de ml, este complet eliminat în 3 ore și jumătate. O cantitate de 500 de ml de alcool de 5%, echivalentul unei beri, este eliminată mai rapid dacă este consumată mai încet, în aproximativ 2 ore. Dacă bei aceeași bere în jumătate de oră, va rămâne în organism aproximativ 6 ore.

Pe de altă parte, 50 de ml de băutură tare (whiskey, bourbon, coniac etc.) cu o concentrație de 40% alcool se elimină în aproximativ două ore, iar 100 de ml de băutură spirtoasă sunt eliminate în 4 ore și jumătate.

Este important să ții cont de timpul necesar pentru ca alcoolul să fie eliminat din sânge înainte de a conduce. Dacă ai consumat alcool, în special în cantități mari sau băuturi tari, este mai sigur să aștepți înainte de a te urca la volan.

Chiar și după eliminarea completă a alcoolului din sânge, trebuie să ții cont că alcoolul poate fi detectat în urină timp de 12-48 de ore, în salivă timp de 48 de ore și în păr timp de până la 90 de zile.

Mai mulți factori influențează timpul de eliminare a alcoolului din sânge, printre aceștia numărându-se vârsta, greutatea, cantitatea de mâncare din stomac și interacțiunea cu medicamentele. Consumul de alcool poate afecta diferit indivizii, iar alcoolemia poate varia în funcție de acești factori.

În România, pentru o alcoolemie de până la 0,8 la mie, se aplică o amendă și eventual suspendarea permisului. Peste 0,8 la mie, se poate ajunge la trimiterea în judecată și chiar condamnare, în special dacă acest consum de alcool la volan duce la producerea de accidente cu urmări mai mult sau mai puțin grave.

Conform legislației rutiere, șoferii depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat primesc o sancțiune contravențională, care implică 9-20 puncte de amendă și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile. În cazul celor care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta lor este considerată infracțiune, conform Codului Penal, și poate fi pedepsită cu închisoare pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 5 ani. Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare