Ce costuri implică vânzarea unui apartament în România: impozite și taxe notariale

VÂNZĂRI LOCUINȚE. În România, vânzarea unui apartament implică nu doar formalități administrative, ci și costuri semnificative sub forma impozitelor și taxelor notariale. Pentru un domn, care a primit apartamentul prin donație acum doi ani, aceste costuri au devenit o realitate grea de suportat, în special din cauza impozitului de 3% aplicat asupra valorii apartamentului.

Conform legislației fiscale în vigoare, apartamentele primite prin donație și deținute pentru mai puțin de trei ani sunt supuse unui impozit de 3% din valoarea lor. În cazul lui Andrei, acest impozit se ridică la aproximativ 2.000 de euro, o sumă considerabilă care reflectă măsura statului de a descuraja speculațiile imobiliare prin taxe mai mari pentru tranzacțiile pe termen scurt.

„Am înțeles că singura taxă pe care trebuie să o plătesc este impozitul de 3% pentru că e un apartament pe care l-am primit prin donație acum doi ani de zile şi taxa nu mai e 1%, e 3%. Deci 3% din valoarea apartamentului. Undeva la doua mii și ceva de euro. E mult”, a declarat acesta pentru Observator, subliniind impactul financiar al acestei obligații.

Pe lângă impozitul pe tranzacție, vânzarea unui apartament presupune și costuri notariale, care au cunoscut recent o creștere. Acestea variază în funcție de complexitatea actului notarial și de valoarea tranzacției. De exemplu, pentru succesiunea unui apartament evaluat la 70.000 de euro, costurile totale notariale se ridică la aproximativ 4.300 de lei, din care 4.000 de lei reprezintă taxe și impozite către stat, restul fiind onorariul notarial.

Prețurile pentru serviciile notariale diferă și în funcție de zona geografică și de particularitățile proprietății, cum ar fi anul construcției acesteia. Acest aspect poate determina variații semnificative în costurile finale ale tranzacției.

În concluzie, această persoană se confruntă cu o sumă semnificativă de plătit pentru vânzarea apartamentului său, acoperind atât impozitul de 3% din valoarea acestuia, cât și costurile notariale. Deși aceste cheltuieli pot părea mari, ele sunt justificate prin complexitatea procesului notarial și prin politica fiscală menită să echilibreze piața imobiliară și să descurajeze speculațiile.

În contextul acestor costuri considerabile, există o percepție mixtă în rândul publicului. Unii consideră că prețurile sunt exagerate, în timp ce notarii argumentează că ele reflectă volumul de muncă și responsabilitățile pe care le presupune fiecare tranzacție. George Bivol, notar cu experiență, a subliniat necesitatea actualizării tarifelor notariale pentru a ține pasul cu inflația și cu creșterea costurilor administrative.

Pentru anumite categorii de persoane, există reduceri aplicabile la costurile notariale. Tinerii înscriși în programul Prima Casă beneficiază de o reducere de 30%, magistrații de o reducere de 70%, iar notarii de o reducere impresionantă de 90%, reflectând politica de sprijinire a accesului la locuințe și de facilitare a procesului de tranzacționare imobiliară în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare