Ce este Premiul Nobel: Curiozități și informații despre cea mai prestigioasă distincție pentru contribuții aduse umanității
ISTORIE. De peste un secol, acordarea Premiilor Nobel a devenit una dintre cele mai importante tradiții ale umanității, iar acest prestigiu continuă să atragă atenția la nivel global. Dar ce înseamnă, de fapt, să fii candidat sau să câștigi un Premiu Nobel?
Primele Premii Nobel au fost acordate în decembrie 1901 și de atunci, această ceremonie anuală a devenit o tradiție respectată. Premiile sunt decernate unor personalități remarcabile sau organizații care aduc contribuții semnificative pentru binele umanității, în funcție de domeniul pentru care este oferit premiul.
În fiecare final de an, lumea își îndreaptă atenția către Peninsula Scandinavă, unde Premiile Nobel sunt acordate de către instituții din Suedia și Norvegia. Inițiativa de a crea aceste premii îi aparține afaceristului suedez Alfred Nobel, de la care derivă și numele acestora. Alfred Nobel, născut în 1833 și decedat în 1896, este cunoscut în principal pentru invenția dinamitei și pentru vastul său imperiu industrial.
Din dorința de a compensa impactul potențial negativ al invențiilor sale, Nobel a decis să lase întreaga sa avere Fundației Nobel, stabilind ca în fiecare an să fie oferite premii și sume de bani celor care aduc contribuții majore în domenii precum fizica, chimia, medicina, literatura și pacea mondială. Astfel, primele Premii Nobel au fost acordate la cinci ani după moartea lui, în 1901.
Legenda spune că Nobel a dorit să îndrepte utilizarea invențiilor sale spre binele umanității, conștientizând că dinamita putea provoca nu doar progres, ci și distrugere. De aici și decizia de a lăsa moștenire această recunoaștere a serviciilor aduse societății.
Alfred Nobel s-a născut în Suedia, dar și-a petrecut o parte din copilărie în Rusia, unde tatăl său conducea o companie. De tânăr, a fost poliglot, vorbind fluent suedeza, rusa, franceza, engleza și germana. Pasionat de știință și literatură, Nobel a călătorit în diverse țări pentru a-și aprofunda cunoștințele în fizică și chimie.
Colaborând cu chimistul italian Ascanio Sobrero, inventatorul nitroglicerinei, Nobel a reușit în 1867 să perfecționeze dinamita. Aceasta a fost o invenție revoluționară, deși una marcată de tragedii, precum pierderea fratelui său, Emil Nobel, într-o explozie.
Până la moartea sa, în 1896, Alfred Nobel și-a extins afacerile în peste 20 de țări, deținând nu mai puțin de 355 de brevete pentru invenții diverse, inclusiv cauciucul sintetic, pielea artificială și mătasea sintetică. Moștenirea sa continuă să fie onorată anual prin decernarea Premiilor Nobel, simbol al progresului științific și umanitar.