Ce taxă vor plăti românii care dețin centrale termice de apartament?

ENERGIE. Ministrul Mediului, Tanczos Barna a anunțat că românii care au centrale de apartament, vor avea de plătit o nouă taxă începând cu anul 2027.

Este vorba despre o măsură cerută de către Consiliul Uniunii Europene și ar fi vorba despre taxa de carbon.
Aceasta va afecta atât persoanele care au centrală de apartament, cât și posesorii de automobile.

Această taxă de carbon va fi introdusă peste 4 ani și va fi în valoare de 0,5 sau 1 leu pe unitatea de măsură a combustibililor fosili.

„Europa, în momentul de față, a impus tuturor statelor membre o taxă nouă de carbon. Sunt două elemente: benzina-motorina, plus centrala de acasă pentru gaz, sunt cele două elemente care vor fi taxate pentru a colecta pentru fondul social de climă sumele care se reintroduc în economie, sub formă de subvenție sau sub formă de sprijin pentru tranziției, pentru cumpărarea altor centrale, altor soluții, pompe de căldură, fotovoltaice etc”, a spus Tanczos Barna.
Banii colectați din aceste taxe vor merge către un fond social dedicat îngrijirii climei și protecției mediului înconjurător.

„Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent.”, a completat ministrul.

Pentru a nu suferi de frig în urma temperaturilor foarte scăzute din ultima vreme, românii sunt nevoiți să pornească centralele termice, încercând să facă tot posibilul pentru a reduce cheltuielile și de a plăti cât mai puțin la facturile enorme de gaze și curent.

Un sfat prețios potrivit cărora oamenii vor putea reduce costurile, ar fi o mică ajustare a treptelor de căldură ale centralei, fără a opri complet încălzirea. Există anumite studii care arată că reducerea cu doar un grad pe zi poate economisi sute de lei pe parcursul unui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare