Cea mai mare realizare a omului, și a României. Am reușit ce nu a reușit nimeni pe Terra

ȘTIINȚĂ. Cercetătorii din toată lumea denumesc situațiile ieșite din limita realității științifice ca “Ground breaking”, Laserul de la Măgurele fiind una dintre aceste situații, având un impact major la nivelul cercetării științifice.
 
Laserul de la Măgurele aduce din nou România pe culmile lumii. În laboratoarele de la Măgurele se produce acum cel mai puternic fascicul de lumină de pe Pământ. Acesta poate fi folosit pentru tratarea cancerului, eliminarea deșeurilor radioactive și chiar și la inventarea unor noi tipuri de energie.
 
Acesta a atins 10% din puterea Soarelui pe Terra, însemnând o putere de 10 Petawați (PW), adică 10 milioane de miliarde de wați. În spatele acestei premiere mondiale se află peste 6 ani de muncă, iar cu aceasta, Institutul de la Măgurele a devenit cea mai avansată infrastructură din lume în domeniul fizicii fotonucleare.
 
ELI-NP este cea mai avansată infrastructură e cercetare din lume bazată pe studiul fizicii fotonucleare și aplicațiile acesteia.
“În urmă cu 10 ani nu exista nici un laser de un Petawat, acum sunt 10 laboratoare în lume care au deja un Petawat. Noi am fost primii care am ajuns la aceasta performanță.”- a specificat directorul proiectului de la Măgurele.
 
După încă o serie de testări, anul viitor vor fi executate mai multe experimente în diverse domenii, printre care și în cel al tratării cancerului.
“Producerea de acceleratoare pentru terapia cancerului prin protonoterapie, are capacitatea să distrugă tumora canceroasă fără să afecteze țesutul din jur, un lucru extraordinar mai ales pentru tratarea tumorilor care nu sunt operabile, cum ar fi cele de la creier sau de la ochi.” – a specificat academicianul Nicolae Zamfir.
 
De asemenea și în domeniul imagisticii medicale se poate ajunge la performanțe mai bune decât în prezent.
Laserul de la Măgurele este considerat cel mai puternic din lume, cu cele mai performante echipamente şi cel mai strălucitor fascicul Gamma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare