Cea mai mare structură sferică din lume, Sfera din Las Vegas

TECH. Sfera din Las Vegas se remarcă ca fiind cea mai impresionantă structură sferică din lume, un prodigiu al ingineriei și arhitecturii care a implicat mult mai mult decât simpla aplicare a cunoștințelor de specialitate.

Această construcție remarcabilă se evidențiază prin dimensiunile sale inedite. Cu o înălțime de 112 metri și o lățime de 157 de metri, exteriorul ei adăpostește cel mai mare ecran din lume. Construirea unei structuri curbate nu este o sarcină ușoară, iar această minune tehnologică demonstrează complexitatea acestui proces. Chiar și în timpurile antice, nu toate civilizațiile au reușit să dezvolte tehnicile necesare pentru realizarea unor arcuri sau structuri curbe. Secretul constă în susținerea structurii până când aceasta devine suficient de stabilă pentru a se menține singură; odată ce această cupolă este finalizată, devine o structură extrem de stabilă. Cu toate acestea, a atinge acest stadiu este mult mai dificil decât pare.

În cazul Sferei, acest proces a fost necesar de două ori. Cupola care găzduiește auditoriul impresionant a cerut instalarea a 32 de elemente, fiecare cântărind aproximativ 100 de tone, pentru a menține structura în siguranță.

În plus, deasupra acestei cupole există o exosferă care depășește înălțimea cupolei cu 30%. Imaginați-vă să turnați beton într-o astfel de structură și să instalați o cantitate masivă de LED-uri, atât în interior, cât și în exteriorul acesteia. Este un proiect de o amploare colosală și necesită mai mult decât doar pricepere tehnică; a necesitat o doză considerabilă de creativitate și inovație.

“Este din altă lume,” a declarat David Dibble, CEO al MSG Ventures, responsabil de tehnologia clădirii. “A fost nevoie de mai mult decât de o bună doză de strălucire pentru a construi acest loc.”

Impresionantul ecran intern al sferei dispune de o rezoluție de 16K, transformându-l în cel mai mare ecran de înaltă rezoluție din lume. Fiecare diodă LED este poziționată la doar câțiva milimetri distanță de următoarea, ceea ce a reprezentat o provocare tehnică semnificativă.

“Este destul de greu,” a adăugat Paul Westbury, vicepreședinte executiv pentru dezvoltare și construcție la Sphere Entertainment. “Ochiul uman este incredibil de sensibil la orice mică variație în poziția geometrică. Avem 189 de milioane de diode, echivalentul a două terenuri de fotbal, și niciuna nu poate fi poziționată cu o marjă mai mare decât grosimea unui fir de iarbă.”

Ecranul extern a impus o altă tehnologie complexă, deoarece este expus la condiții meteorologice variabile. Soluția a constat în organizarea LED-urilor în grupuri sigilate de câte 48, cu un silicon negru antireflectorizant.

Suprafața exterioară a sferei găzduiește 1,23 milioane de astfel de grupuri, toate fiind proiectate să poată fi înlocuite cu ușurință în caz de defectare. Fiecare grup are o metodă simplă de instalare și dezinstalare, consolidând astfel realizarea acestei minuni tehnologice.

Sfera din Las Vegas nu este doar o structură impresionantă, ci și un tribut adus ingeniozității umane și potențialului tehnologic de a depăși limitele. Această minune arhitectonică reprezintă un exemplu înfiorător al a ceea ce este posibil în epoca noastră, făcând din Las Vegas o destinație și mai atrăgătoare pentru vizitatori și un etalon al creativității și inovației în domeniul construcțiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare