Cel mai mare muzeu de ouă pictate din lume se află în România

CULTURĂ. Poate nu știați dar, cel mai mare Muzeu de ouă pictate din lume se află în România. Mai mult de jumătate din cele 30.000 de exponate ale sale sunt aranjate în 106 vitrine; restul se află în case regale și colecții private din aproximativ 110 țări.
Muzeul este situat în Moldovița, județul Suceava, și poartă numele fondatorului său, artistul plastic Lucia Condrea. Este disponibil un tur virtual al muzeului aici.
Muzeul, care a fost deschis în vara anului 1993, a colecționat ouă decorate din 56 de țări. De asemenea, prezintă ouă din satele din apropiere. Unele dintre exponate datează din 1883. Există un ou din Polonia care are o vechime de 300 de ani.
Muzeul se întinde pe o suprafață de 500 de metri pătrați și are șapte săli. Este inclus în Ghidul Internațional Michelin și a primit o stea.
Lucia Condrea a menționat: “Pasiunea mea a început de când eram copil. Îmi amintesc că pe atunci nu existau mai mult de 15 modele de decorare a ouălor. O tot rugam pe mătușa mea să facă ceva diferit, să iasă din cutie. Afișez tradiția și sufletul meșteșugurilor din România în vitrinele muzeului. Pot să desenez o cruce dintr-o simplă linie verticală – un simbol al vieții, și o simplă linie orizontală – o linie a morții.” Ouăle decorate pentru a imita dantela și ouăle cu trăsături ale costumelor populare românești au devenit marca de fabrică a Luciei.
Muzeul Oului din Vama, în inima regiunii Bucovina, are, de asemenea, o colecție uimitoare. Pe o suprafață de 800 mp, acesta conține peste 11.000 de ouă din 79 de țări, aranjate în 22 de vitrine de sticlă. O întreagă vitrină este dedicată ouălor cu modele foarte vechi din Vama, decorate cu coloranți de origine vegetală.
Pe lângă ouăle de păsări, colecția, care aparține artistei plasticiene Letiția Orsivschi, include ouă de reptile, ouă mari și mici (ouă de emu, de nandu, de broască țestoasă, de crocodil, de flamingo, de struț, de potârniche, de vrabie, de porumbel) și ouă de porțelan. Cei interesați pot învăța să decoreze ouăle de Paște cu simboluri din Bucovina sub îndrumarea Letiției în atelierul muzeului.
Cel de-al treilea Muzeu al ouălor pictate se află la Ciocănești, județul Suceava. Înființat în 2007 la inițiativa administrației locale, acesta are 3.000 de ouă expuse în Casa de Cultură. Cele mai multe aparțin meșterilor locali și sunt pictate cu modele care pot fi văzute pe casele din localitate. Cel mai vechi exponat datează din anul 1941.