CELEBRARE – Creștinii catolici sărbătoresc Paștele, cea mai mare sărbătoare a creştinilor

PAȘTE. Creştinii catolici celebrează astăzi Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor. Numită și Paște (din cuvântul “Pesah” al vechilor iudei, care înseamnă “trecere”, care la început a semnificat trecerea sau aducerea lumii de către Dumnezeu dintru nefiinţă întru fiinţă, iar mai apoi, trecerea poporului israelian din robia egipteană la libertatea deplină, scăpat de la moarte prin sângele mielului pascal) este sărbătorit în această duminică în Piaţa San Pietro din Vatican, unde, în faţa a zeci de mii de credincioşi, Papa Francisc rostește în zeci de limbi tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea ”urbi et orbi”.

 

Liturghia zilei de Paşte se celebrează cu mare solemnitate duminica. În locul actului penitenţial, se face stropirea cu apă binecuvântată în noaptea precedentă, pentru a aminti de botez. Lumânarea pascală este pusă lângă amvon sau lângă altar şi rămâne acolo tot timpul pascal, iar la celebrările liturgice mai solemne ale acestui timp, adică la Liturghie, la Laude şi la Vespere, va fi aprinsă, până în duminica Rusaliilor.

 

“În Zilele Pascale trăim Moartea şi Învierea lui Cristos. Noi, creştinii, avem nevoie de minunea normalului, adică cea mai mare minune – Învierea lui Cristos din Morţi – să ne facă să descoperim normalul, să ne pună în valoare faptul că ne-am născut ca să trăim, să descoperim extraordinarul din lucrurile normale, cotidiene, să descoperim prezentul din fiecare prezenţă, ceea ce este senzaţional din fiecare senzaţie şi incredibilul din ceea ce este vizibil, adică normalitatea vieţii”, este convins purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, Francisc Doboş.

 

Paşte binecuvântat! Cristos a Înviat!

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare